Η μετάδοση του κοροναϊού «προχωρά με καταπληκτική ταχύτητα»

Η μετάδοση του κοροναϊού «προχωρά με καταπληκτική ταχύτητα» Facebook Twitter
0

Έκκληση για προληπτικά μέτρα απέναντι στον νέο κοροναϊό, κάνει ο ερευνητής Κ.Νρόστεν που ανακάλυψε τον νοσογόνο παράγοντα Sars.

Σύμφωνα με τον παγκοσμίου φήμης ιολόγο της πανεπιστημιακής κλινικής Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο νέος νοσογόνος παράγοντας που φέρει το όνομα «2019-nCoV» ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών που προκαλούν ένα είδος πνευμονίας και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ευρώπη», εκτιμά σε συνέντευξη του στο περιοδικό Spiegel.

Αν και κατά 70% ταυτόσημος δεν είναι όμως τόσο επικίνδυνος όσο ο ιός SARS ("Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο", ΣΟΑΣ) ο οποίος προκάλεσε το 2002/2003 τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός για ηλικιωμένους με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, κανένας από τους νέους σε ηλικία ασθενείς που πριν να μολυνθεί ήταν υγιής δεν έχει πεθάνει.


Προς το παρόν κανένας κίνδυνος πανδημίας

Ο καθηγητής Ντρόστεν δεν διαβλέπει τον κίνδυνο παγκόσμιας πανδημίας. Τουλάχιστον αυτό δεν προκύπτει από τον έως τώρα αριθμό των περιπτώσεων. Παρ' όλα αυτά θεωρεί σωστή την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) να ασχοληθεί σήμερα με το θέμα. «Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τον μέχρι στιγμής αριθμό ασθενών. Η μετάδοση προχωρά με καταπληκτική ταχύτητα».

Είναι σίγουρος ότι μεμονωμένα κρούσματα κοροναϊού θα εμφανιστούν το επόμενο διάστημα και στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η Γερμανία διαθέτει ένα «καλό σύστημα υγείας με σαφείς δομές» οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Παράλληλα συνιστά όμως στα νοσοκομεία να προετοιμαστούν προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το νέο κοραναϊό.

Αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της εξάπλωση της ασθένειας διαδραματίζει η Κίνα σύμφωνα με τον κ.Ντρόστεν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν αμέσως μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Πραγματοποιούνται έλεγχοι σε χώρους όπου συχνάζει πολύς κόσμος και το Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών έχει αναπτύξει και μοιράσει στα ιατρικά εργαστήρια σε όλη την επικράτεια ένα τεστ για τη διαπίστωση του νέου ιού. Όπως δηλώνει, τέλος, είναι βέβαιος πως «προς το παρόν οι κινεζικές αρχές καταπολεμούν αποτελεσματικά την περαιτέρω εξάπλωση».

Αύριο η απόφαση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει αύριο Πέμπτη αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα. Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.


Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρες τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση. «Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.


Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM