Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ που έσπευσαν στην Αλβανία μετά τον καταστροφικό σεισμό

 

Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων ενώ άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από από τα συντρίμμια. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αλβανικό λαό που δοκιμάζεται από τις συνέπειες του χθεσινού καταστροφικού σεισμού. Όπως είπε, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη από χθες το μεσημέρι στη γειτονική μας χώρα και επιχειρεί για τη διάσωση ζωών.

 

 

 

 

 

 

«Έχουμε ανασύρει 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυστυχώς δύο θύματα. Η 1η ΕΜΑΚ Αθηνών στην πόλη Θούμανε ανέσυρε ζωντανή γυναίκα 45 ετών, ενώ η 5η ΕΜΑΚ των Ιωαννίνων στο Δυρράχιο απεγκλώβισε ζωντανό άνδρα 24 ετών. Οι προσπάθειές μας σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, συνεχίζονται», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επιπυραγός της ΕΜΑΚ, Άρης Καλοβρέντης, αναφέρθηκε στην ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης και τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για τον απεγκλωβισμό επιζώντων. «Χθες δεχθήκαμε μία κλήση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και η υπηρεσία μας έσπευσε με δύο ομάδες» ανέφερε ο επιπυραγός της ΕΜΑΚ.

 


Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 26 άτομα, δύο διασωστικούς σκύλους και ένα όχημα και μετέβη στην Αλβανία με C-130. Η δεύτερη ομάδα, 15 ατόμων, μετέβη οδικώς με τρία οχήματα. Ο κ. Καλοβρέντης έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες καθώς τα κτίρια έχουν καταρρεύσει μερικώς. Οι ομάδες λειτουργούν με τον δικό τους υλικοτεχνικό εξοπλισμό αναλαμβάνοντας αυτόνομη δράση στα επιχειρησιακά πεδία που ορίζονται.