Ιράν: Ανησυχία ΟΗΕ για πραγματικά πυρά εναντίων διαδηλωτών - Αναφορές για δεκάδες νεκρούς

Ιράν: Ανησυχία ΟΗΕ για πραγματικά πυρά εναντίων διαδηλωτών - Αναφορές για δεκάδες νεκρούς Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα βαθειά ανησυχία για την χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε τις αρχές του Ιράν να θέσουν υπό έλεγχο τη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκαν από την αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε επίσης τις αρχές του Ιράν να αποκαταστήσουν την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η οποία έχει διακοπεί από το Σάββατο, και να σεβαστούν το δικαίωμα των διαδηλωτών στην ελευθερία της έκφρασης και στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει αναφορές για δεκάδες νεκρούς, σημείωσε ο Κόλβιλ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη και σημείωσε ότι το μέγεθος των απωλειών είναι «σαφώς πολύ σοβαρό». Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επέρριψε την Κυριακή την ευθύνη για τις ταραχές σε ξένους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κατήγγειλε «κακοποιά στοιχεία» αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

Σήμερα ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών του Ιράν δήλωσε ότι περιορίστηκαν οι διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την αύξηση στην τιμή της βενζίνης και ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σήμερα, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης ότι θα αναλάβουν «αποφασιστική» δράση αν δεν σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ωστόσο βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αψηφώντας τον αποκλεισμό του ίντερνετ δείχνουν ότι οι διαμαρτυρίες συνεχίζονταν σε διάφορες περιοχές χθες Δευτέρα το βράδυ και ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους. Το Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχει επανέλθει η ηρεμία στη χώρα», σημείωσε ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί σε συνέντευξη Τύπου. Μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας, έχουν σκοτωθεί στις διαμαρτυρίες που άρχισαν την Παρασκευή, ενώ οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου χίλιους «ταραξίες», σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Για τα περιστατικά στο Χονγκ Κονγκ δεν ανησυχεί ο ΟΗΕ, ή ανησυχεί μόνο όταν θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Β.Κορέα και Ιράν επειδή με αυτές τις χώρες τρώγονται οι ΗΠΑ να κάνουν πόλεμο;