Τουσκ: H ΕΕ να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα

Τουσκ: H ΕΕ να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα Facebook Twitter
0

Έκκληση προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια και τα Τίρανα, έναν μήνα πριν αποφασίσουν οι Βρυξέλλες το πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Τουσκ επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία που επέλυσε την παλιά διένεξή της με την Ελλάδα αποδεχόμενη το νέο όνομά της, αλλά και για τη συνθήκη φιλίας με τη Βουλγαρία και τη δυνατότητά της να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταπεξέλθει σε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές κρίσεις.

«Αυτά τα επιτεύγματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αναγνωρίζονται διεθνώς και δεν θα πρέπει να τα σπαταλήσει η ΕΕ», είπε ο Τουσκ, έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. «Τα Σκόπια είναι το καλύτερο μέρος απ' όπου θα ήθελα να απευθυνθώ στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τώρα, αναλάβετε το δικό σας μερίδιο. Επειδή η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη πράξει το δικό της», πρόσθεσε.

Στα Τίρανα, όπου βρέθηκε αμέσως μετά ο Τουσκ, είπε στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι θα ήθελε να δει όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων «να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τη χώρα μου, την Πολωνία, προς την ΕΕ», τονίζοντας ότι αυτός ο στόχος έχει πλέον έρθει πιο κοντά. Οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ επιθυμούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, όμως ορισμένες εκφράζουν ανησυχίες για τον αγώνα της εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Για τον λόγο αυτό, ο Τουσκ προέτρεψε τον Ράμα να συνεχίσει την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και να σφυρηλατήσει σχέσεις καλής γειτονίας.

Καθώς οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ είναι περικυκλωμένες από χώρες της ΕΕ, ο Τουσκ σημείωσε ότι η Ευρώπη θα ωφεληθεί από την ένταξη της Αλβανίας και των άλλων κρατών. «Επειδή δεν θα υπάρξει σταθερή και ασφαλής Ευρώπη χωρίς την ενσωμάτωση όλων των Βαλκανίων στην ΕΕ. Αυτό που διακυβεύεται είναι το κοινό μας μέλλον. Και κανείς δεν κάνει χάρες σε κανέναν σ' αυτό το σημείο», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM