Ο πρώην υπάλληλος της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, όπως τόνισε σε συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Τον Ιούνιο του 2013, ο Σνόουντεν αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, εντός και εκτός ΗΠΑ. Τα απομνημονεύματα του, με τίτλο "Permanent Record", θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει άσυλο από τη Γαλλία το 2013, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ και εξέφρασε την ελπίδα να του παραχωρήσει άσυλο ο σημερινός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.


«Το πιο λυπηρό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το μοναδικό μέρος, όπου ένας αμερικανός πληροφοριοδότης έχει την ευκαιρία να ακουστεί δεν είναι στην Ευρώπη αλλά εδώ (στη Ρωσία)», λέει ο Σνόουντεν σε ένα τρέιλερ της συνέντευξής του που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Δευτέρα.

 

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 12 χώρες έχουν απορρίψει ανάλογα αιτήματατου 36χρονου, με εκείνον να αμφισβητεί τις αιτιολογίες τους. «Η προστασία ενός πληροφοριοδότη δεν είναι μια εχθρική ενέργεια», λέει. Ο Σνόουντεν, ο οποίος κάποτε εργαζόταν τόσο για την CIA όσο και για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), ζει στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις του το 2013. Τα απομνημονεύματά του θα κυκλοφορήσουν περίπου σε 20 χώρες.

 

Παρότι οι υποστηρικτές του εξαίρουν το θάρρος του να προχωρήσει σε αυτήν του την πράξη, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και οι κατηγορίες περί κατασκοπείας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για δεκαετίες στη φυλακή.


Σε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σνόουντεν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «ό,τι κάνουμε τώρα διαρκεί για πάντα, όχι επειδή θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά επειδή πλέον δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε. Το ότι συνέβαλα στη δημιουργία αυτού του συστήματος είναι αυτό για το οποίο μετανιώνω περισσότερο στη ζωή μου».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ