Κύπρος: Διευθυντής λυκείου έδιωξε μαθήτρια με μαντήλα - Τι απάντησε μετά τις αντιδράσεις

Κύπρος: Διευθυντής λυκείου έδιωξε μαθήτρια με μαντήλα - Τι απάντησε μετά τις αντιδράσεις Facebook Twitter
1

Διευθυντής Λυκείου στην Κύπρο έδιωξε μαθήτρια που ήρθε στο σχολείο φορώντας μαντήλα.


Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο όταν μαθήτρια, που κατά πληροφορίες του Philenews είναι μουσουλμάνα, προσήλθε στο σχολείο με την παραδοσιακή μαντήλα, με αποτέλεσμα να διωχθεί από τον Διευθυντή. Άμεση ήταν η αντίδραση των συμμαθητών της νεαρής οι οποίοι φώναζαν αποκαλώντας «ρατσιστή» τον διευθυντή του σχολείου.


Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συγκεκριμένη μαθήτρια είναι μετανάστρια, τελειόφοιτη και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Μάλιστα, οι συμμαθητές της νεαρής που αντέδρασαν στο συμβάν αναφέρουν ότι η ίδια ουδέποτε έχει προκαλέσει το παραμικρό κατά τη διάρκεια φοίτησής της στο σχολείο μέχρι σήμερα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διευθυντής του σχολείου βλέποντας τη νεαρή το πρωί της Παρασκευής, την ρώτησε αν είναι μαθήτρια και αφού του απάντησε καταφατικά της είπε να περάσει έξω από το σχολείο να αφαιρέσει την μαντήλα και να επιστρέψει. Η ίδια εξήγησε στον διευθυντή πως φοιτά στο σχολείο τα τελευταία τρία χρόνια και δεν παρουσιάστηκε ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα με την ενδυμασία της.

Στη συνέχεια ο πατέρας της νεαρής επισκέφθηκε το σχολείο, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για το συμβάν με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση με τον διευθυντή του σχολείου. Ο διευθυντής του Λυκείου ανέφερε πως δεν επιτρέπει ούτε τους σταυρούς διότι διαφωνεί με την προβολή θρησκευτικών χαρακτήρων στο σχολείο.


Σημειώνεται ότι οι μαθητές κάνουν λόγο για ρατσιστικό λόγο στην ομιλία του Διευθυντή κατά τη συγκέντρωση των μαθητών με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

 

Το περιστατικό επιβεβαίωσε ο Διευθυντής Μέσης, Κυπριανός Λούης, σε παρέμβασή του στο Sigmalive. Αντίστοιχα ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε πως η συντεχνία των καθηγητών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό.  Από πλευράς του, μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως, «ο συγκεκριμένος Διευθυντής προέβη σε άσχημους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο ίδιος».

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Διευθυντές θα πρέπει να σέβονται επιτέλους τους Κανονισμούς των σχολικών μονάδων και να προσέχουν τι λένε στα παιδιά», είπε.

Σε δήλωσή του στην «Καθημερινή» ο Διευθυντής του Λυκείου, Λοΐζος, Σέπος ανέφερε: «Εγώ το μόνο που της είπα είναι να βγάλει οτιδήποτε έχει στο κεφάλι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη θρησκεία της μαθήτριας. Μίλησα με βάση τον νόμο του Υπουργείου Παιδείας και είπα ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν ακάλυπτο το κεφάλι τους. Μετά ήρθε ο πατέρας της μαθήτριας και του είπα αν έχει οποιοδήποτε παράπονο να το αναφέρει στο Υπουργείο. Εγώ απλά τηρώ τους νομούς».

Με πληροφορίες από Philenews/Sigmalive/Cyprustimes

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Το να επιτρέπουμε ακόμα και σε μαθήτριες να φορούν ένα σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης μασκαρεμένο ως... θρησκευτικό ή πολιτισμικό ένδυμα, δεν είναι σαν να κανονικοποιούμε τη γυναικεία καταπίεση σε ένα χώρο που διαμορφώνει συνειδήσεις, συμπεριφορές και χαρακτήρες όπως είναι το σχολείο; Αλήθεια, γιατί να θεωρείται ρατσιστικό η μισαλλόδοξο;