Ο δήμαρχος της Γένοβας θέλει να απαγορευθεί η είσοδος σε κάποια μέρη της πόλης σε αυτοκίνητα και δίκυκλα που θεωρούνται ρυπογόνα, κάτι που αναμένεται να κατοχυρωθεί επισήμως μέσα από το «διάταγμα αντι-Βέσπα».

 

Και σε άλλες πολλές ιταλικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Ρώμη, υπάρχουν από καιρό απαγορεύσεις για είσοδο στο κέντρο οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας. Ωστόσο μόνο στη Γένοβα τα μέτρα αυτά έχουν λάβει χαρακτήρα «σταυροφορίας» κατά του θρυλικού δικύκλου, καθώς η Βέσπα είναι το μόνο δίκυκλο του οποίου εξακολουθούν -και μάλιστα φανατικά- να κυκλοφορούν παλιά και vintage μοντέλα χωρίς «καθαρή» τεχνολογία.

 

Για τον δήμαρχο της πόλης Μάρκο Μπούτσι δεν χωρούν οπισθοχωρήσεις, το διάταγμα είναι έτοιμο και αναμένεται μόνο η έγκρισή του εντός της εβδομάδος από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να απαγορευθεί η είσοδος σε κάποια μέρη της πόλης σε αυτοκίνητα και δίκυκλα που θεωρούνται ρυπογόνα.

 

«Στοπ» λοιπόν στη Βέσπα οριστικά από τη Γένοβα, που κατά τ' άλλα είναι μία πόλη που ευνοεί την κυκλοφορία μόνο δικύκλων στο κέντρο της. Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει την οργή των θαυμαστών του κλασικού δικύκλου, όπως είχε συμβεί και με το μέτρο απαγόρευσης εισόδου των οχημάτων στο κέντρο της Γένοβας, πριν από τρία χρόνια, και του οποίου τροποποίηση συζητείται ακόμη.

 

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος αναγγέλλει κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κι αυτοκινήτων, ανακοινώνοντας την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρηματοδότηση όσων θέλουν να αποκτήσουν μέσα «πράσινης τεχνολογίας».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: La Repubblica