Εμπορικός πόλεμος: Tα ΜΜΕ της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ μετά το νέο ξέσπασμα του Τραμπ

Εμπορικός πόλεμος: Tα ΜΜΕ της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ μετά το νέο ξέσπασμα του Τραμπ Facebook Twitter
0

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ, μετά την αναγγελία της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτηρισμό «εχθρός» τον οποίο χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τη «διαταγή» του προς αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν «εναλλακτικές» στην Κίνα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως την Κυριακή, ο ρεπουμπλικάνος φάνηκε να υπαναχωρεί από την απειλή του να διατάξει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα.

Η επίσημη κινεζική εφημερίδα China Daily τονίζει στο σημερινό κύριο άρθρο της ότι «ουδέποτε θα επιτραπεί» στην Ουάσινγκτον να «ορίσει τη μοίρα της Κίνας».

«Γίνεται αναμφίβολα ολοένα πιο σαφές ότι ο πόλεμος δασμών της κυβέρνησης [του Τραμπ] έχει πολιτικά κίνητρα. Αυτό που αξιώνει η Ουάσινγκτον από τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο είναι να δηλώσει ευτυχής στον ρόλο του δεύτερου βιολιού και να εκτελεί πειθήνια τις απαιτήσεις της», συνεχίζει η Ημερησία της Κίνας.

«Η Ουάσινγκτον ανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία να κλιμακώσει τη σύγκρουση, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα πετάξει την πετσέτα το συντομότερο δυνατό. Αλλά το Πεκίνο θεωρεί τον εμπορικό πόλεμο αναπόφευκτη δοκιμασία διά πυρός» από την οποία η Κίνα «θα βγει πιο δυνατή», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Η αγγλόφωνη ταμπλόιντ The Global Times, την οποία τυπώνει η Ημερησία του Λαού, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, έκρινε ότι η αποχώρηση αμερικανικών εταιρειών από την αγορά της Κίνας θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» τους, ειδικά στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Οι εταιρείες των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, όμως εάν κάποιες αμερικανικές εταιρείες θελήσουν να υπακούσουν τη διαταγή του Τραμπ και να ενταχθούν στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό γι' αυτές. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η αγορά της Κίνας πολύ απλά ισοδυναμεί με αυτοκτονία», έκρινε η εφημερίδα.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει θορυβήσει συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ επιτείνει την ανησυχία των αγορών, διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών και αναλυτών ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Τα ασιατικά χρηματιστήρια πέφτουν σήμερα, μετά τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Mε πληροφορίες από Rueters/ AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM