Εμπορικός πόλεμος: Tα ΜΜΕ της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ μετά το νέο ξέσπασμα του Τραμπ

Εμπορικός πόλεμος: Tα ΜΜΕ της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ μετά το νέο ξέσπασμα του Τραμπ Facebook Twitter
0

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ, μετά την αναγγελία της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτηρισμό «εχθρός» τον οποίο χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τη «διαταγή» του προς αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν «εναλλακτικές» στην Κίνα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως την Κυριακή, ο ρεπουμπλικάνος φάνηκε να υπαναχωρεί από την απειλή του να διατάξει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα.

Η επίσημη κινεζική εφημερίδα China Daily τονίζει στο σημερινό κύριο άρθρο της ότι «ουδέποτε θα επιτραπεί» στην Ουάσινγκτον να «ορίσει τη μοίρα της Κίνας».

«Γίνεται αναμφίβολα ολοένα πιο σαφές ότι ο πόλεμος δασμών της κυβέρνησης [του Τραμπ] έχει πολιτικά κίνητρα. Αυτό που αξιώνει η Ουάσινγκτον από τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο είναι να δηλώσει ευτυχής στον ρόλο του δεύτερου βιολιού και να εκτελεί πειθήνια τις απαιτήσεις της», συνεχίζει η Ημερησία της Κίνας.

«Η Ουάσινγκτον ανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία να κλιμακώσει τη σύγκρουση, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα πετάξει την πετσέτα το συντομότερο δυνατό. Αλλά το Πεκίνο θεωρεί τον εμπορικό πόλεμο αναπόφευκτη δοκιμασία διά πυρός» από την οποία η Κίνα «θα βγει πιο δυνατή», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Η αγγλόφωνη ταμπλόιντ The Global Times, την οποία τυπώνει η Ημερησία του Λαού, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, έκρινε ότι η αποχώρηση αμερικανικών εταιρειών από την αγορά της Κίνας θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» τους, ειδικά στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Οι εταιρείες των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, όμως εάν κάποιες αμερικανικές εταιρείες θελήσουν να υπακούσουν τη διαταγή του Τραμπ και να ενταχθούν στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό γι' αυτές. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η αγορά της Κίνας πολύ απλά ισοδυναμεί με αυτοκτονία», έκρινε η εφημερίδα.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει θορυβήσει συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ επιτείνει την ανησυχία των αγορών, διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών και αναλυτών ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Τα ασιατικά χρηματιστήρια πέφτουν σήμερα, μετά τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Mε πληροφορίες από Rueters/ AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM