Εμπορικός πόλεμος: Tα ΜΜΕ της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ μετά το νέο ξέσπασμα του Τραμπ

Εμπορικός πόλεμος: Tα ΜΜΕ της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ μετά το νέο ξέσπασμα του Τραμπ Facebook Twitter
0

Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ καταφέρονται εναντίον των ΗΠΑ, μετά την αναγγελία της επιβολής νέων επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον χαρακτηρισμό «εχθρός» τον οποίο χρησιμοποίησε αναφερόμενος στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τη «διαταγή» του προς αμερικανικές εταιρείες να αναζητήσουν «εναλλακτικές» στην Κίνα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν εμπλακεί σε έναν ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών.

Ο Τραμπ ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, μερικές ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αντίποινα σε αμερικανικά αγαθά αξίας 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως την Κυριακή, ο ρεπουμπλικάνος φάνηκε να υπαναχωρεί από την απειλή του να διατάξει τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα.

Η επίσημη κινεζική εφημερίδα China Daily τονίζει στο σημερινό κύριο άρθρο της ότι «ουδέποτε θα επιτραπεί» στην Ουάσινγκτον να «ορίσει τη μοίρα της Κίνας».

«Γίνεται αναμφίβολα ολοένα πιο σαφές ότι ο πόλεμος δασμών της κυβέρνησης [του Τραμπ] έχει πολιτικά κίνητρα. Αυτό που αξιώνει η Ουάσινγκτον από τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο είναι να δηλώσει ευτυχής στον ρόλο του δεύτερου βιολιού και να εκτελεί πειθήνια τις απαιτήσεις της», συνεχίζει η Ημερησία της Κίνας.

«Η Ουάσινγκτον ανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία να κλιμακώσει τη σύγκρουση, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα πετάξει την πετσέτα το συντομότερο δυνατό. Αλλά το Πεκίνο θεωρεί τον εμπορικό πόλεμο αναπόφευκτη δοκιμασία διά πυρός» από την οποία η Κίνα «θα βγει πιο δυνατή», προστίθεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Η αγγλόφωνη ταμπλόιντ The Global Times, την οποία τυπώνει η Ημερησία του Λαού, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, έκρινε ότι η αποχώρηση αμερικανικών εταιρειών από την αγορά της Κίνας θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» τους, ειδικά στην περίπτωση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

«Οι εταιρείες των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά, όμως εάν κάποιες αμερικανικές εταιρείες θελήσουν να υπακούσουν τη διαταγή του Τραμπ και να ενταχθούν στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό γι' αυτές. Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η αγορά της Κίνας πολύ απλά ισοδυναμεί με αυτοκτονία», έκρινε η εφημερίδα.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει θορυβήσει συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ επιτείνει την ανησυχία των αγορών, διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών και αναλυτών ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση. Τα ασιατικά χρηματιστήρια πέφτουν σήμερα, μετά τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Mε πληροφορίες από Rueters/ AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TRUMP ORGANIZATION ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΡΙΚ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Τραμπ προκαλεί ανησυχίες για επικίνδυνο προηγούμενο

Οι επιχειρηματικές κινήσεις του Τραμπ εν μέσω προεδρίας εγείρουν ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων και προσωπικό όφελος από την άσκηση της εξουσίας. / Το μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών της οικογένειας Τραμπ εγείρει ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων και για την ακεραιότητα του αμερικανικού πολιτικού συστήματος
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM