Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί την ΕΕ να αποσύρει το backstop αν θέλει Brexit με συμφωνία

Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί την ΕΕ να αποσύρει το backstop αν θέλει Brexit με συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την ΕΕ να «ξεφορτωθεί» το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop), αν η Ένωση θέλει να καταλήξει σε συμφωνία διαζυγίου για το Brexit.

«Αν ξεφορτωθούμε το backstop ολόκληρο και πλήρως τότε σημειώνουμε πολλή πρόοδο», είπε ο Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να αλλάξει μόνο το ιρλανδικό συνοριακό δίχτυ ασφαλείας το οποίο όπως είπε είναι αντιδημοκρατικό και διχαστικό. Πρόσθεσε πως έχει «πολύ φιλικές σχέσεις» με τους ηγέτες της ΕΕ. «Η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να είναι απαθής ή αδιάφορη ή να περιμένουμε να έρθουν σε εμάς: θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό και θα το κάνουμε με ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας».

«Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε όσο αυτό το αντιδημοκρατικό δίχτυ ασφαλείας, αυτό το δίχτυ ασφαλείας που έχει σκοπό να διαιρέσει τη χώρα μας, να διαιρέσει το ΗΒ, παραμένει στη θέση του», είπε. «Πρέπει να το βγάλουμε και τότε μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, νομίζω». 

Ο Τζόνσον είπε ακόμη πως το Brexit αποτελεί μια «τεράστια οικονομική ευκαιρία», αλλά η προκάτοχός του Τερέζα Μέι το χειρίστηκε ως «ένα εχθρικό κλιματικό γεγονός». «Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα που δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε για δεκαετίες», είπε ο νέος πρωθυπουργός. 

Σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Μάντσεστερ (βορειοδυτική Αγγλία), όπου πήγε για να υποσχεθεί νέες επενδύσεις στις περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως θα εντείνει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit και θα δημιουργήσει ελεύθερα λιμάνια προκειμένου να τονώσει την οικονομία. «Όταν ο κόσμος ψήφισε για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ψήφισε μόνο κατά των Βρυξελλών, αλλά και κατά του Λονδίνου», είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποκάλυψε στην ομιλία αυτή τις προτεραιότητές του για τη χώρα, υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες εξουσίες στις τοπικές κοινότητες, και να ενισχύσει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

«Η ανάκτηση του ελέγχου δεν σημαίνει μόνο πως το Ουεστμίνστερ θα ξανακερδίσει την κυριαρχία του στην ΕΕ, σημαίνει επίσης πως τα χωριά μας, πως οι πόλεις και οι κομητείες μας θα κερδίσουν σε αυτονομία», είπε ακόμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM