Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μπορείτε να αγνοείτε τα παιδιά, όχι όμως τους επιστήμονες

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μπορείτε να αγνοείτε τα παιδιά, όχι όμως τους επιστήμονες Facebook Twitter
EPA
0

Έκκληση προς τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση απηύθυνε η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ παρακαλώντας τα μέλη της να ακούσουν τους επιστήμονες που μιλούν για την κλιματική αλλαγή.


Ειδικότερα, η έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε την Τρίτη πως δεν πειράζει εάν ορισμένα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αγνοούν τις προειδοποιήσεις της ίδιας και άλλων παιδιών για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο τους παρακάλεσε να ακούσουν με προσοχή τους επιστήμονες.

Ενόψει της ομιλίας της στο γαλλικό κοινοβούλιο, συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές εκτόξευσαν προσβολές και απείλησαν ότι θα σνομπάρουν τη 16χρονη, που ενέπνευσε ένα παγκόσμιο δίκτυο νεαρών διαδηλωτών για το κλίμα. Προσκληθείσα από μια διακομματική ομάδα πολιτικών, η Τούνμπεργκ και άλλα παιδιά εκφώνησαν ομιλίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ αργότερα παρακολούθησαν από τα θεωρεία του κοινού την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά.

«Ορισμένοι άνθρωποι επέλεξαν να μην έρθουν εδώ σήμερα, ορισμένοι επέλεξαν να μην μας ακούσουν κι αυτό είναι εντάξει, στην τελική είμαστε απλά παιδιά, δεν χρειάζεται να μας ακούτε. Όμως, πρέπει να ακούτε τους επιστήμονες, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε» σημείωσε η Τούνμπεργκ. 

Δύο ηγετικά στελέχη του συντηρητικού κόμματος «οι Ρεπουμπλικάνοι», του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αποκάλεσαν την Τούνμπεργκ «γκουρού της Αποκάλυψης» και «βραβείο Νόμπελ του φόβου». Ένας εξ αυτών κάλεσε τους συναδέλφους του βουλευτές να μποϊκοτάρουν την ομιλία της. Την ίδια ώρα, ένας ευρωβουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είπε ότι είναι λάθος να φέρουμε την «Ιωάννα της Λωραίνης της κλιματικής αλλαγής, ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά».

Οικολόγοι ακτιβιστές έχουν επικρίνει τη συμφωνία CETA υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ μέσω της εισαγωγής προϊόντων που κατασκευάζονται υπό μη επιτρεπόμενες στην Ευρώπη συνθήκες. «Γκρέτα ή CETA, εσείς επιλέγετε» δήλωσε ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν της Ανυπότακτης Γαλλίας. 

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά με σχετικά μικρή πλειοψηφία, 266 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, ενώ 69 βουλευτές της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είτε απείχαν είτε την καταψήφισαν. «Εκείνοι που παριστάνουν πως δεν ακούνε τις προειδοποιήσεις των νέων κάνουν λάθος» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ματιέ Ορφελίν, που οργάνωσε την επίσκεψη της έφηβης ακτιβίστριας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM