Για ώρες περιφέρονταν στο Instagram φωτογραφίες της άγριας δολοφονίας 17χρονης που τράβηξε ο δράστης

Για ώρες περιφέρονταν στο Instagram φωτογραφίες της άγριας δολοφονίας 17χρονης που τράβηξε ο δράστης Facebook Twitter
H Mπιάνκα Ντέβιν σε πρόσφατη φωτογραφία που είχε ανεβάσει στο Instagram.
1

Οργή στην αμερικανική κοινή γνώμη εναντίον του δράστη της άγριας δολοφονίας 17χρονης o οποίος τράβηξε φωτογραφίες της δολοφονημένης και τις ανέβασε στο Instagram επιχειρώντας μετά να αυτοκτονήσει. Η οργή απευθύνεται και εναντίον της πλατφόρμας που άργησε χαρακτηριστικά να τις κατεβάσει. Η άγρια γυναικοκτονία της 17χρονης "influencer" (ή "e-girl") προκάλεσε το hashtag #RIPBianca στα social media.

Ήταν ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής όταν ξεκίνησαν να γίνονται "viral" φρικαλέες εικόνες που έδειχναν το νεκρό κορμί της 17χρονης Μπιάνκα Ντέβινς που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δολοφονήθηκε άγρια από τον 21χρονο συνοδό της Μπράντον Κλαρκ.

Παρότι ακόμα εμφανίζονται αντικρουόμενες και συγκεχυμένες οι πληροφορίες που αναδύονται σχετικά με το τρομακτικό περιστατικό, το έγκλημα έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη τρόμο και οργή – τόσο εναντίον του δράστη όσο και εναντίον του Instagram που επέτρεψε να παραμένουν για πολλές ώρες οι ανατριχιαστικές εικόνες στην πλατφόρμα του.

Η 17χρονη Ντέβινς ζούσε στην πόλη Utica της πολιτείας της Νέας Υόρκης και έχει αναφερθεί στα ρεπορτάζ ως χαρακτηριστικό "e-girl" που πέρναγε πολύ χρόνο στις "trendy" πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εφήβων κυρίως, TikTok και Discord (Η Ντέβινς είχε κι ένα μικρό σχετικά αριθμό followers στο Instagram, μετά τον θάνατό της όμως το νούμερο έχει εκτοξευτεί υπερβαίνοντας τις 100.000).

Για ώρες περιφέρονταν στο Instagram φωτογραφίες της άγριας δολοφονίας 17χρονης που τράβηξε ο δράστης Facebook Twitter
Η Μπιάνκα Ντέβιν σε παλαιότερη οικογενειακή φωτογραφία

Μέχρι στιγμής, η πιο λεπτομερής σχετική μαρτυρία προέρχεται από μια 20χρονη γυναίκα που γνωρίστηκε με το θύμα στο Discord πριν από τρία χρόνια και δήλωσε στο Rolling Stone ότι το Σάββατο το βράδυ η Ντέβινς μαζί με τον Κλαρκ ξεκίνησαν το ταξίδι για την πόλη της Νέας Υόρκης όπου επρόκειτο να παρακολουθήσουν συναυλία. Κάποια στιγμή όμως, καθώς επέστρεφαν, άρχισαν να φιλονικούν έντονα, όπως πρόλαβε να ενημερώσει με μήνυμα στο Discord η Ντέβινς, λέγοντας ότι ο Κλαρκ «είχε παρανοήσει» επειδή την είδε να φιλιέται με κάποιον άλλο στη συναυλία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Rolling Stone, γύρω στις 6.40 το πρωί της Κυριακής, φωτογραφίες του μερικώς αποκεφαλισμένου σώματος της Ντέβιν εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα 4chan και στο Instagram story του χρήστη @yesjuliet, ο οποίος φέρεται να ανήκει στον Κλαρκ. Στο βιογραφικό του χρήστη έγραφε εκείνη την ώρα: "6/10/1997 – 14/7/2019. Απλά να ξέρετε ότι δε νιώθω πόνο τώρα». Το Instagram έσβησε τον λογαριασμό του το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται οτι ο Κλαρκ ποστάρισε τις φωτογραφίες της δολοφονημένης κοπέλας στον server της στο Discord με τη λεζάντα, «Λυπάμαι γαμιόληδες, θα πρέπει να βρείτε άλλη να κάνετε orbit» ["orbit" (τροχιά) στην αργκό των social media είναι όταν κάποιος πρώην ή ενδιαφερόμενος άντρας παρακολουθεί την παρουσία στα social media κάποιας με την οποία ελπίζει να συνάψει ερωτική σχέση].

Μετά από πολλές επείγουσες κλήσεις που έγιναν από χρήστες του Discord αλλά και από τον ίδιο τον Κλαρκ, η αστυνομία έφτασε στη σκηνή του εγκλήματος γύρω στις 7.30 π.μ. όπου βρήκε το πτώμα της Ντέβιν έξω από το SUV όχημα του Κλαρκ και λίγο πιο πέρα τον ίδιον σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την αναφορά, είχε καταφέρει ο ίδιος πολλαπλά χτυπήματα στον λαιμό του, μόλις είδε την αστυνομία να φτάνει.

Για ώρες περιφέρονταν στο Instagram φωτογραφίες της άγριας δολοφονίας 17χρονης που τράβηξε ο δράστης Facebook Twitter
Ο φερόμενος ως δράστης, Μπράντον Κλαρκ σε φωτογραφία από το Instagram

Στο μεταξύ, χρήστες σε διαφορετικές πλατφόρμες στις οποίες είχαν αναρτηθεί οι φωτογραφίες είχαν ξεκινήσει να κοινοποιούν screenshots των εικόνων σε μια προσπάθεια να κερδίσουν αυτομάτως followers.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, αργά τη Δευτέρα τη νύχτα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο δευτέρου βαθμού στον Κλαρκ, ο οποίος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση.

Παραμένουν αδιευκρίνιστες πάντως οι συνθήκες της γνωριμίας του Κλαρκ με την 17χρονη κοπέλα. Κάποια αρχικά δημοσιεύματα την ανέφεραν ως «κοπέλα» του, προκαλώντας την οργή όσων θεωρούσαν ότι επρόκειτο ξεκάθαρα για άλλο ένα περιστατικό «γυναικοκτονίας», όπου ένας μισογύνης βλάπτει θανάσιμα μια γυναίκα η οποία τον απέρριψε – αντίδραση που προκάλεσε το hashtag #RIPBianca στα social media.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους απέκτησαν «οικειότητα» αφότου γνωρίστηκαν σε dating app (εφαρμογή για ραντεβού) πριν από δύο μήνες. Η αδελφή του θύματος όμως, επιβεβαίωσε στο Instagram ότι ο Κλαρκ ήταν κάτι παραπάνω από «σχέση του ίντερνετ»: ήταν «στενός φίλος που έχαιρε της εμπιστοσύνης της οικογένειας».

Με στοιχεία από το New York

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ