Die Welt: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν εκτός υποψηφιότητας της προεδρίας για την Κομισιόν τον Βέμπερ

Die Welt: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν εκτός υποψηφιότητας της προεδρίας για την Κομισιόν τον Βέμπερ Facebook Twitter
EPA
0

Ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει πως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η απόφαση ελήφθη στο περιθώριο του συνόδου του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται για έναν συμβιβασμό- ήττα για την Άνγκελα Μέρκελ, που στήριζε έως και την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του.  Άκρως αντίθετος στην επιλογή Βέμπερ ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κυρίως λόγω της απουσίας εμπειρίας του σε τόσο υψηλό αξίωμα, ενώ πολλά ακόμη κράτη- μέλη δεν ήθελαν να δουν έναν Γερμανό επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού θεωρούν ότι είναι η ώρα να δείξουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία «γερμανική Ευρώπη».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι πλέον ως φαβορί για τη θέση φέρεται να είναι ο Ολλανδός Σοσιαλιστής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ φαίνεται να εξασφαλίζει τη στήριξη και πολιτικών δυνάμενων πέραν των Σοσιαλιστών.

Άλλες πηγές σχολίαζαν πως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κάποιος για φαβορί για τα κορυφαία πόστα και ειδικά για την ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι το «όχι» στον Βέμπερ εκτιμάται πως ανοίγει την πόρτα στον Γενς Βάιντμαν.

Την ίδια ώρα η ιταλική εφημερίδα La Stampa αναφέρει ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει τον Μάριο Ντράγκι για πρόεδρο της Κομισιόν. Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη, αφού ο Ιταλός τραπεζίτης πιστώνεται την διάσωση της Ευρωζώνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM