Μία σειρά μέτρων είναι έτοιμη να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία αν δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

 

«Το συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και να μείνει μακριά από τέτοιες ενέργειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το συμβούλιο προσκαλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου απομακρύνουν περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων. Ο Γιοχάνες Χαν ανέφερε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Ακόμα προσέθεσε πως οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων. Ο Γιοχάνες Χαν χαρακτήρισε ως «παράνομες ενέργειες» τις κινήσεις της Τουρκίας και σημείωσε ότι επηρεάζουν αρνητικά όλο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα.

 

Τέλος ανέφερε ότι υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, χωρίς καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διακοπή χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.