Στην G20 συμφώνησαν για λιγότερα πλαστικά στους ωκεανούς αλλά όχι στο πώς θα το πετύχουν

Στην G20 συμφώνησαν για λιγότερα πλαστικά στους ωκεανούς αλλά όχι στο πώς θα το πετύχουν Facebook Twitter
1

Οι χώρες της G20 κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς, στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στην Ιαπωνία.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι χώρες μέλη της G20 δεσμεύονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν λεπτομερώς πώς θα το καταφέρουν αυτό.

«Είναι υπέροχο που καταφέραμε να θέσουμε κανόνες για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, Γιοσιάκι Χαράντα μετά τη διήμερη σύνοδο.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση και κάθε χρόνο θα δημοσιοποιείται μια έκθεση όπου θα αναφέρεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά έχει αναχθεί με μείζον πρόβλημα για όλον τον κόσμο, ιδίως αφότου απαγορεύτηκε στην Κίνα και αλλού η εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών προερχόμενων από άλλες χώρες. Κάποιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, βλέπουν να συσσωρεύονται τα πλαστικά αυτά στο έδαφός τους.

Μια από τις βασικές ανησυχίες αφορά τα μικροπλαστικά, πολύ μικρά τεμάχια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν. Τα μικροπλαστικά απορροφούν επικίνδυνα χημικά προϊόντα και συσσωρεύονται στον οργανισμό των ψαριών, των πουλιών και άλλων ζώων.

Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές πλαίσιο για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά. Πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος», εκτίμησε ο Χιροάκι Οντάτσι, του παραρτήματος της Greenpeace στην Ιαπωνία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν αρκεί να βασίζονται στις εθελοντικές δράσεις των χωρών» αλλά «να εφαρμοστούν διεθνείς, υποχρεωτικοί κανόνες με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους».

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο, ο συμπρόεδρος της συνόδου αυτής μαζί με τον Χαρόντα, είπε εξάλλου ότι το Τόκιο «παρακολουθεί με ανησυχία τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια».

«Για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει από κοινού σε αυτές τις ενέργειες», τόνισε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια