Βρετανία: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις που προβάλλουν σεξιστικά στερεότυπα

Βρετανία: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις που προβάλλουν σεξιστικά στερεότυπα Facebook Twitter
1

Σε ισχύ τίθεται ρύθμιση στη Μεγάλη Βρετανία η οποία απαγορεύει τα διαφημιστικά μηνύματα που περιέχουν «επιβλαβή σεξιστικά στερεότυπα». 

Η απαγόρευση περιλαμβάνει σενάρια διαφημιστικών μηνυμάτων όπως πχ. μια γυναίκα που δυσκολεύεται να παρκάρει ή ένας άνδρας που κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού και σηκώνει τα πόδια του για να καθαρίσει η σύζυγος του, 

Η βρετανική υπηρεσία που επιβλέπει τον διαφημιστικό τομέα αποφάσισε την καθιέρωση της απαγόρευσης επειδή στο παρελθόν είχε καταγράψει περιπτώσεις διαφημιστικών μηνυμάτων που ουσιαστικά «περιόριζαν τις προοπτικές των ανθρώπων». Η υπηρεσία ανακοίνωσε πως είναι ευχαριστημένη από το πως αντέδρασαν οι διαφημιστικές εταιρείες στην καθιέρωση του μέτρου. 

 Ο νέος κανονισμός έρχεται σαν συνέχεια της έκθεσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας (ASA) η οποία αφορούσε τα σεξιστικά στερεότυπα σε διαφημιστικά μηνύματα, τόσο σε τηλεόραση και ραδιόφωνο όσο και στα social media. Η έκθεση επισημαίνει πως η ASA βρήκε στοιχεία που δείχνουν πως τα στερεότυπα «περιορίζουν τις επιλογές, τις προσδοκίες και τις ευκαιρίες για παιδιά και νέους ανθρώπους» και πως «οι προκαταλήψεις ενισχύονται από τα σεξιστικά στερεότυπα στι διαφήμιση». 

Τμήμα της έρευνας που έγινε για την έκθεση ήταν η προβολή σε πολίτες ενός διαφημιστικού σποτ. Το σποτ, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το 2017,  διαφήμιζε βρεφικό γάλα. Στο σποτ ένα κορίτσι κατέληγε ως ενήλικη να γίνει μπαλαρίνα, ενώ τα αγόρια του σποτ σταδιοδρομούσαν ως μηχανικοί και ορειβάτες. Η ASA αναφέρει στην έκθεση πως αρκετοί από τους γονείς που είδαν το σποτ επεσήμαναν τις σεξιστικές προκαταλήψεις που υπήρχαν για τα μελλοντικά επαγγέλματα των απιδιών.

Την εποχή που το διαφημιστικό σποτ είχε μεταδοθεί στην τηλεόραση είχε πρκαλέσει αντιδράσεις, όμως η υπηρεσία δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη έρευνα καθώς δεν παραβίαζε κάποιον κανονισμό. Αντίστοιχα σποτ όμως φαίνεται πως δεν θα μπορούν να μεταδοθούν με βάση τους νέους κανόνες. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια