Τζούλιαν Ασάνζ: O ιδρυτής του Wikileaks αντιμέτωπος με πολλές δεκαετίες φυλάκισης

Τζούλιαν Ασάνζ: O ιδρυτής του Wikileaks αντιμέτωπος με πολλές δεκαετίες φυλάκισης Facebook Twitter
0

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με δεκαετίες φυλάκισης μετά την απαγγελία πολλαπλών κατηγοριών για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Χθες, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, που αφορούν τη δημοσιοποίηση αμερικανικών απορρήτων εγγράφων το 2010.

Οι κατηγορίες ενδέχεται να εγείρουν ζητήματα που άπτονται της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου. Πολλά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν άλλωστε συχνά αποκαλύψεις που βασίζονται στο περιεχόμενο κλειστών πηγών, συμπεριλαμβανομένων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ο 47χρονος Ασάνζ παραμένει έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων διότι παρέβη τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, ενώ καταζητείται επίσης από τις αρχές της Σουηδίας εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η απόφαση για την έκδοσή του επαφίεται στο σύστημα δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κατηγορίες συνδέονται με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών, ιδίως των ονομάτων πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν στο Ιράν, τη Συρία, την Κίνα, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Εν μέρει, οι νέες κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ συνδέονται με τη συνεργασία του -- ο όρος που χρησιμοποιείται στο κατηγορητήριο είναι «συνωμοσία» -- με την Τσέλσι Μάνινγκ, την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, για να εξασφαλίσει τα αρχεία. Οι εισαγγελείς διατείνονται ότι η δραστηριότητα αυτή είναι εντελώς διαφορετική από τη δημοσιογραφική δουλειά. Τονίζουν ότι ακόμη ο Αυστραλός γνώριζε ότι η αποκάλυψη των περίπου 750.000 εγγράφων θα έπληττε τις ΗΠΑ. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος», επέμεινε ο Τζον Ντίμερς, στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Η νέα δίωξη σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks αποκαλύφθηκε έναν μήνα και κάτι αφότου είχε γίνει γνωστή μια προηγούμενη από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με κατά τι πιο περιορισμένη σκοπιά. Ο Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη την 11η Απριλίου στο Λονδίνο, όπου αστυνομικοί τον προσήγαγαν βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου του προσφερόταν άσυλο επί χρόνια, αντιμετωπίζει με βάση το νέο κατηγορητήριο ποινή 170 χρόνων κάθειρξης, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε αφεθεί ελεύθερη το 2017, οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή φέτος διότι αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του Ασάνζ. Ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάνζ και πολλοί από τους υποστηρικτές του τονίζουν πως ο Αυστραλός δεν πρέπει να διωχθεί διότι δημοσιοποίησε τα έγγραφα αυτά, επικαλούμενοι την αρχή της ελευθεροτυπίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM