Τζούλιαν Ασάνζ: Σουηδός εισαγγελέας ζητά την κράτηση του για την υπόθεση βιασμού

Τζούλιαν Ασάνζ: Σουηδός εισαγγελέας ζητά την κράτηση του για την υπόθεση βιασμού Facebook Twitter
EPA
2

Εισαγγελέας στη Σουηδία, ζήτησε σήμερα την κράτηση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ερήμην, για την υπόθεση βιασμού του 2010.

Το αίτημα της εισαγγελίας για την έκδοση εντάλματος σύλληψης, κατατέθηκε έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αν τελικά το ένταλμα εκδοθεί, αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έκδοσή του από τη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των περιοριστικών όρων. 

Η υπόθεση είχε μπει το 2017 στο αρχείο, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του, καθώς ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η εισαγγελία της Σουηδίας άνοιξε εκ νέου τον φάκελο στις 13 Μαΐου. Ο 47χρονος ιδρυτής των Wikileaks κρατείται στην φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου.

Ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα έχοντας περάσει επτά χρόνια κλεισμένος μέσα στους χώρους της πρεσβείας. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τον Wikileaks. Τα βρετανικά δικαστήρια θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα έκδοσης και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα αποφασίσει ποιο αίτημα θα προηγηθεί.

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την ποινή που επιβλήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ, από τις βρετανικές αρχές. 

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια