Τζούλιαν Ασάνζ: Έγγραφα και ψηφιακά αρχεία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ο Ισημερινός

Τζούλιαν Ασάνζ: Έγγραφα και ψηφιακά αρχεία θα παραδώσει στις ΗΠΑ ο Ισημερινός Facebook Twitter
EPA
0

Έγγραφα και ψηφιακά αρχεία από συσκευές του Τζούλιαν Ασάνζ που βρίσκονται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, συμφώνησαν να κατασχέσουν και να παραδώσουν οι αρχές του Ισημερινού στις ΗΠΑ. 

Την κατάσχεση και παράδοση των εγγράφων και των ψηφιακών αρχείων του Ασάνζ κατήγγειλε χθες Δευτέρα η υπεράσπιση του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, επικαλούμενη έγγραφο που αποδίδει στη δικαιοσύνη στο Κίτο. Κατά το έγγραφο, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρει ημερομηνία 8η Μαΐου και τα διακριτικά της εισαγγελίας του Ισημερινού, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του από άλλες πηγές, δίνεται εντολή να κατασχεθούν τα έγγραφα και τα αρχεία του Ασάνζ την προσεχή Δευτέρα. Ο Ασάνζ είναι πλέον έγκλειστος στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, ενώ οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, μετά τη σύλληψή του από τη βρετανικού αστυνομία την 11η Απριλίου, με την άδεια του Κίτο, μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε καταφύγει το 2012.

Η εισαγγελία του Ισημερινού φέρεται στο έγγραφο να δίνει εντολή να γίνει έρευνα και να προχωρήσει η κατάσχεση «εγγράφων, αρχείων και παρόμοιου υλικού που μπορεί να σχετίζεται με την έρευνα» και «ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης κάθε μορφής», όπως υπολογιστές, ταμπλέτες, κινητά τηλέφωνα, USB sticks, και σκληροί δίσκοι. Πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην υπεράσπιση, διότι θα σταλούν στις ΗΠΑ όλες οι επικοινωνίες του με τους δικηγόρους του, που είναι εμπιστευτικές», στηλίτευσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊτόρ Μαρτίνεθ, Ισπανός συνήγορος του Ασάνζ.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ στον Ισημερινό, ο Κάρλος Ποβέδα, δήλωσε από την πλευρά του ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ανασταλεί η κατάσχεση, ή στη χειρότερη περίπτωση να εξασφαλιστεί ότι ο Ασάνζ θα είναι παρών όταν θα γίνει η έρευνα. Η εντολή της εισαγγελίας του Κίτο δόθηκε στο πλαίσιο του αιτήματος διεθνούς δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκε πέρυσι από την Ουάσινγκτον και αποδέχθηκε η κυβέρνηση του Λενίν Μορένο στον Ισημερινό. Η γενική εισαγγελία του Ισημερινού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση και δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει την απόφασή της διότι πρόκειται για ζήτημα διεθνούς συνεργασίας «εμπιστευτικού» χαρακτήρα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στον Ισημερινό.

Ο Ασάνζ, 47 ετών, διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για σύσταση και συμμορία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη «κυβερνοπειρατίας», διότι βοήθησε την άλλοτε αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού. Ο ιστότοπος WikiLeaks έφερε στη δημοσιότητα το 2010 πάνω από 700.000 έγγραφα για τις αμερικανικές διπλωματικές και στρατιωτικές δραστηριότητες.

Το 2012, ο Αυστραλός, αντιμέτωπος με έρευνες στη Σουηδία όπου τον βάρυναν υποψίες για βιασμό, κατηγορίες που αρνείται, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Στοκχόλμη. Εξηγούσε πως φοβόταν ότι επρόκειτο κατόπιν να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να δικαστεί για «κυβερνοπειρατία», που επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά και για «κατασκοπεία». Χθες η σουηδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ανοίγει ξανά την έρευνα για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος του Ασάνζ. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM