Στα χέρια ήρθαν σήμερα οι βουλευτές στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ. Αιτία του καβγά ήταν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέπουν την έκδοση υπόπτων και κατηγορούμενων στην ηπειρωτική Κίνα.

 

Από τον καβγά υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί και ένας βουλευτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομεία. Όσοι δεν επιθυμούν την αλλαγή της νομοθεσίας θεωρούν πως ο νόμος για τις εκδόσεις θα περιορίσει τα ατομικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ. Στις αψιμαχίες μεταξύ των βουλευτών κυριάρχησαν οι σπρωξιές, υπήρξαν όμως ακόμα και γροθιές και χτυπήματα με τα χέρια. 

 

Το Χονγκ Κονγκ, που έως το 1997 ήταν βρετανική αποικία, δόθηκε πίσω στην Κίνα υπό τον όρο πως για 50 χρόνια θα διατηρεί «υψηλό βαθμό αυτονομίας με την εξαίρεση της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας». Η συγκεκριμένη πολιτική είναι γνωστή ως «μία χώρα, δύο συστήματα» και επέτρεπε στο Χονγκ Κονγκ να έχει διαφορετικό σύστημα δικαιοσύνης από την υπόλοιπη Κίνα. 

 

EPA
EPA

 

EPA
EPA

 

Όμως η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, η Kάρι Λαμ, φιλικά προσκείμενη προς το Πεκίνο, ανακοίνωσε μέσα στη χρονιά το σχέδιο της να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτρέπεται η έκδοση ντόπιων υπόπτων προς την ηπειρωτική Κίνα, το Μακάο και την Ταϊβάν σε ορισμένες περιπτώσεις. 

 

EPA
EPA

 

Για να πείσει για την αναγκαιότητα αλλαγής της νομοθεσίας η Λαμ έχει αναφερθεί στην υπόθεση ενός 19χρονου άντρα από το Χονγκ Κονγκ ο οποίος κατηγορείται πως δολοφόνησε την έγκυο σύντροφο του ενώ ήταν σε διακοπές στην Ταϊβάν και ύστερα διέφυγε στην πατρίδα του. Όμως, αρκετοί πολίτες και πολιτικοί στο Χονγκ Κονγκ θεωρούν την αλλαγή της νομοθεσίας ως ένα είδος προδοσίας. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr