Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 1 δισ. οι δωρεές μέσα σε 48 ώρες

Παναγία των Παρισίων: Πάνω από 1 δισ. οι δωρεές μέσα σε 48 ώρες Facebook Twitter
Toεσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων μετά τη φωτιά
1

Το ταμείο για την αναστήλωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έφτασε σήμερα να έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις δωρεές πλούσιων και ισχυρών επιχειρηματιών, αλλά και απλών πολιτών.

Μόλις δυο μέρες μετά την καταστροφή του μνημείου, ανακοινώθηκε πως οι δωρεές αυξάνονται διαρκώς, ένα ευοίωνο σημάδι για το μέλλον του ναού που υπέστη τεράστιες ζημιές από την πυρκαγιά.

Η Apple, η L'Oreal, ο οίκος Chanel και ο οίκος Dior, είναι μερικοί μόνο από τους σημαντικούς δωρητές των οποίων τα ποσά προστέθηκαν τις μεγάλες προσφορές που έκαναν πλούσιοι γάλλοι επιχειρηματίες.

Ωστόσο ακόμη και μικροί φορείς, πολίτες και τοπικές εκκλησίες έχουν στείλει ποσά στο ταμείο της γαλλικής κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις δωρεές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα γαλλικά μίντια, εντός των επόμενων ημερών δημιουργείται ειδική επιτροπή διαχείρισης με στόχο να ελέγχει την εισροή δωρεών, κυρίως για τα μεγάλα ποσά.

Την ίδια ώρα η οικογένεια του δισεκατομμυριούχου γάλλου επιχειρηματία Φρανσουά-Ανρί Πινό ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει φορολογικές ελαφρύνσεις για την δωρεά των 100 εκατομμυρίων ευρώ που προσέφερε χθες για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ.

Αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον καθεδρικό ναό, οι δύο μεγάλες ανταγωνίστριες επιχειρηματικές οικογένειες της Γαλλίας, οι οικογένειες Πινό και Αρνό, επιδόθηκαν σε έναν «αγώνα γενναιοδωρίας», όπως έγραψαν οι Financial Times, προσφέροντας 100 και 200 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Στην Γαλλία, οι φιλανθρωπικές δωρεές δικαιούνται έκπτωση φόρου άνω του 60%.

Γαλλικά μμε μεταδίδουν πως το χθεσινό διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση και έδωσε νέα ώθηση στις δωρεές.

Ο Μακρόν είπε χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά μας θυμίζει την ιστορία μας, ότι χάθηκε το ξαναφτιάξαμε». Είπε πως ελπίζει ο ναός να ανακατασκευαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία «αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε», σχολίασε.

«Είναι μια ευκαιρία να ξανέρθουμε από αυτή την καταστροφή, είναι υποχρέωση μας να φέρουμε σε πέρας ένα παθιασμένο γαλλικό πρότζεκτ».

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου», πρόσθεσε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια