Πολιτική κρίση στον Καναδά: Ο Τρουντό ανακοίνωσε την αποπομπή δύο πρώην υπουργών του

Πολιτική κρίση στον Καναδά: Ο Τρουντό ανακοίνωσε την αποπομπή δύο πρώην υπουργών του Facebook Twitter
EPA
1

Δύο πρώην υπουργοί οι οποίες βρέθηκαν στην καρδιά της χειρότερης κρίσης της θητείας του Τζάστιν Τρουντό εκδιώχθηκαν από το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, και η Τζέιν Φίλποτ, πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, αποπέμφθηκαν αμφότερες από την κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελεύθερων, λίγο καιρό μετά τις παραιτήσεις τους, εν μέσω του σάλου εξαιτίας των καταγγελιών της πρώτης περί πολιτικής παρέμβασης του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του σε μια δικαστική έρευνα.

Αφού «ηχογραφήθηκαν συνδιαλέξεις χωρίς συναίνεση του ενός μέρους, ή εκφράστηκε άπειρες φορές έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας και προς εμένα προσωπικά, έγινε προφανές ότι η κυρία Ουίλσον-Ρέιμπουλντ και η Δρ. Φίλποτ δεν μπορούν πλέον να αποτελούν μέρος της [κοινοβουλευτικής] ομάδας μας των Φιλελεύθερων», τόνισε ο Τριντό ενώπιον στελεχών του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του έχουν βυθιστεί σε σοβαρή πολιτική κρίση τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τις καταγγελίες της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ότι της ασκήθηκαν «ανάρμοστες» πιέσεις για να παρέμβει στη δικαιοσύνη ώστε η έρευνα σε βάρος της καναδικής κατασκευαστικής SNC-Lavalin για μια υπόθεση διαφθοράς στη Λιβύη να μην καταλήξει στα δικαστήρια.

Την Παρασκευή, η δημοσιοποίηση ντοκουμέντων που έδωσε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να εξετάσει την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον διευθυντή της δημόσιας διοίκησης του Καναδά που είχε ηχογραφηθεί εν αγνοία του, ξανάφερε στα πρωτοσέλιδα την κρίση, αφήνοντας να πλανάται η σκιά της αποπομπής της από το κόμμα.

«Οι εσωκομματικοί εμφύλιοι είναι πολύ επιζήμιοι διότι δείχνουν στους Καναδούς ότι στο μυαλό μας βασικά ανησυχούμε για εμάς τους ίδιους, όχι εκείνους», δήλωσε ο Τρουντό και πρόσθεσε πως οι «πολιτικοί αντίπαλοι» των Φιλελεύθερων «κερδίζουν όταν διχαζόμαστε».

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υποβιβάστηκε σε υπουργό Αρμόδια για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό στις αρχές Ιανουαρίου, πριν υποβάλει την παραίτησή της στα μέσα Φεβρουαρίου. Η ίδια χαρακτήρισε τον υποβιβασμό της συνέπεια της άρνησής της να υποκύψει στις πιέσεις που ερίζει ότι της ασκήθηκαν από τον Τρουντό και το περιβάλλον του.

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ εξέφρασε μέσω Twitter τη λύπη της διότι πλέον δεν μπορεί, όπως επιθυμούσε, να είναι υποψήφια στην περιφέρειά της με τα χρώματα των Φιλελεύθερων στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2019, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Νωρίτερα την Τρίτη, είχε εκφράσει την πρόθεσή της να παραμείνει στις τάξεις τους σε επιστολή της προς τους άλλους βουλευτές των Φιλελεύθερων, τονίζοντας πως υπερασπίζεται τις «αξίες» του κόμματος.

Ωστόσο πολλοί ολοένα πιο οργισμένοι βουλευτές απαιτούσαν να απομακρυνθούν οι δύο πρώην υπουργοί από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων, κατηγορώντας τις ότι υπονόμευσαν την κομματική συνοχή και ενότητα.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως το σκάνδαλο ίσως οδηγήσει τους Φιλελεύθερους σε βαριά εκλογική ήττα τον Οκτώβριο, μολονότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς φάνταζαν το φαβορί της αναμέτρησης.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
"...εξαιτίας των καταγγελιών της πρώτης περί πολιτικής παρέμβασης του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του σε μια δικαστική έρευνα."Καλό κουμασι και αυτός. "...κατηγορώντας τις ότι υπονόμευσαν την κομματική συνοχή και ενότητα."Πάνω απ όλα το κόμμα σύντροφοι (Και η μασέλα φυσικα)...