ΕΕ: Έρχονται αλλαγές για τα πνευματικά δικαιώματα σε Google - Facebook

ΕΕ: Έρχονται αλλαγές για τα πνευματικά δικαιώματα σε Google - Facebook Facebook Twitter
EPA
0

Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αν τελικώς τα μέτρα εγκριθούν, θα αναγκάσουν την Google και το Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για ειδησεογραφικά αποσπάσματα κειμένων και να φιλτράρουν προστατευμένο περιεχόμενο στο YouTube και στο Instagram.


Η πλειονότητα των χωρών συμφώνησε για την αναθεώρηση ενώ, στον αντίποδα, η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία.


Την περασμένη εβδομάδα, διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφράγισαν μια συμφωνία δύο χρόνια μετά τις αλλαγές που πρότεινε η Επιτροπή με σκοπό να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ένωσης και να διασφαλιστεί μια δίκαιη αμοιβή για τους εκδότες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους καλλιτέχνες.


Η Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε στο Twitter πως η συμφωνία για το copyright εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Οι χώρες που διαφώνησαν υποστήριξαν πως οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να εμποδίσουν την καινοτομία και να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης στην ψηφιακή αγορά.

«Λυπούμαστε που η Οδηγία δεν επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των κατόχων δικαιωμάτων και στα συμφέροντα των πολιτών και των εταιριών της ΕΕ», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Το επόμενο στάδιο στη διαδικασία είναι μια ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είτε τον ερχόμενο μήνα είτε στις αρχές Απριλίου προκειμένου οι αλλαγές να καταστούν νόμος.

Βάσει της αναθεώρησης, η Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπογράφουν συμφωνίες για χορήγηση άδειας με κατόχους δικαιωμάτων όπως μουσικούς, καλλιτέχνες , συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους ώστε το προϊόν της εργασίας τους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδικτυακά.

Το YouTube της Google και το Instagram του Facebook καθώς και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εγκαταστήσουν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες από το να μεταφορτώνουν υλικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.


Η Google, η οποία είχε ασκήσει μεγάλη πίεση εναντίον της αναθεώρησης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσύρει την Google News από την Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μελετήσει το κείμενο προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά της

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM