No.1

ΕΕ: Έρχονται αλλαγές για τα πνευματικά δικαιώματα σε Google - Facebook

ΕΕ: Έρχονται αλλαγές για τα πνευματικά δικαιώματα σε Google - Facebook Facebook Twitter
EPA
0

Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αν τελικώς τα μέτρα εγκριθούν, θα αναγκάσουν την Google και το Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για ειδησεογραφικά αποσπάσματα κειμένων και να φιλτράρουν προστατευμένο περιεχόμενο στο YouTube και στο Instagram.


Η πλειονότητα των χωρών συμφώνησε για την αναθεώρηση ενώ, στον αντίποδα, η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία.


Την περασμένη εβδομάδα, διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφράγισαν μια συμφωνία δύο χρόνια μετά τις αλλαγές που πρότεινε η Επιτροπή με σκοπό να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ένωσης και να διασφαλιστεί μια δίκαιη αμοιβή για τους εκδότες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους καλλιτέχνες.


Η Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε στο Twitter πως η συμφωνία για το copyright εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Οι χώρες που διαφώνησαν υποστήριξαν πως οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να εμποδίσουν την καινοτομία και να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης στην ψηφιακή αγορά.

«Λυπούμαστε που η Οδηγία δεν επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των κατόχων δικαιωμάτων και στα συμφέροντα των πολιτών και των εταιριών της ΕΕ», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Το επόμενο στάδιο στη διαδικασία είναι μια ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είτε τον ερχόμενο μήνα είτε στις αρχές Απριλίου προκειμένου οι αλλαγές να καταστούν νόμος.

Βάσει της αναθεώρησης, η Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπογράφουν συμφωνίες για χορήγηση άδειας με κατόχους δικαιωμάτων όπως μουσικούς, καλλιτέχνες , συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους ώστε το προϊόν της εργασίας τους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδικτυακά.

Το YouTube της Google και το Instagram του Facebook καθώς και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εγκαταστήσουν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες από το να μεταφορτώνουν υλικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.


Η Google, η οποία είχε ασκήσει μεγάλη πίεση εναντίον της αναθεώρησης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσύρει την Google News από την Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μελετήσει το κείμενο προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά της

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM