Ιαπωνία: Σάλος από τις δηλώσεις του αναπλ. πρωθυπουργού που κατηγόρησε τις γυναίκες για το δημογραφικό πρόβλημα

Ιαπωνία: Σάλος από τις δηλώσεις του αναπλ. πρωθυπουργού που κατηγόρησε τις γυναίκες για το δημογραφικό πρόβλημα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τaro Aso, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αναγκάστηκε να ανακαλέσει δηλώσεις στις οποίες εμφανιζόταν να κατηγορεί τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά για το δημογραφικό πρόβλημα τις χώρας και τον γηρασμένο πληθυσμό. 

Ο Aso, o οποίος επίσης είναι υπουργός Οικονομικών, ανέφερε σε συνάντηση με ψηφοφόρους στην Φουκουόκα πως είναι άδικο να τονίζεται μόνο ο μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων για να εξηγηθεί η δημογραφική κρίση της Ιαπωνίας. 

«Υπάρχουν αρκετοί περίεργοι άνθρωποι που λένε οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που φταίνε, όμως αυτό είναι ανακριβές. Περισσότερο φταίνε αυτοί που δεν γεννάνε», είπε ο Aso, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. 

«Ο γηρασμένος πληθυσμός, σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό παιδιών είναι το ανησυχητικό ζήτημα, μεσομακροπρόθεσμα», πρόσθεσε. 

Ο Aso αργότερα ανακάλεσε τα σχόλια του, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν για αναισθησία απέναντι στα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν το έχουν καταφέρει. 

Ο 78χρονος πολιτικός έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του και πως ήθελε απλά να υπογραμμίσει την απειλή που συνιστούν οι μειωμένες γεννήσεις στην οικονομική υγεία της χώρας. Πρόσθεσε όμως: «Αποσύρω τα σχόλια μου και θα είμαι προσεκτικός σε ό,τι λέω το ερχόμενο διάστημα».

Ο Αso έκανε αυτά τα σχόλια αφού τα στοιχεία έδειξαν πως ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 448.000 το 2018, μία μείωση ρεκόρ.

Το 2018 υπήρξαν 921.000 γεννήσεις στη χώρα, ο μικρότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν να μετρούνται τα σχετικά στοιχεία, πάνω από ένα αιώνα πριν. 

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει δημόσια ανησυχία πως το αυξανόμενο κόστος για υπηρεσίας υγείας και πρόνοιας σε συνδυασμό με το μειούμενο εργατικό δυναμικό θα φέρει μεγάλη πίεση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά τις επόμενες δεκαετίες. 

Οι ειδικοί θεωρούν τον μικρό αριθμό γεννήσεων ως αποτέλεσμα διαφόρων αιτιών, ανάμεσα τους το μεγάλο οικονομικό κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού, τα μακρά ωράρια εργασίας και την έλλειψη υποδομών πρόνοιας για τη φροντίδα των παιδιών. 

Όμως, ο Aso δεν είναι ο μόνος συντηρητικός πολιτικός που κατηγόρησε τα ζευγάρια και ειδικά τις γυναίκες, για αυτή την εξέλιξη. 

Τον Ιούνιο του 2018 ο Toshihiro Nikai, γενικός γραμματέας του κυβερνητικού Φιλελεύθερου- Δημοκρατικού κόμματος περιέγραψε τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά ως «εγωιστές» και επεσήμανε το μεταπολεμικό baby boom ως απόδειξη πως οι δύσκολες συνθήκες ζωής δεν είναι εμπόδιο για να δημιουργήσει κανείς μία μεγάλη οικογένεια.  

Δύο μήνες πριν, βουλευτής του ίδιου κόμματος, ο Kanji Kato είπε πως οι γυναίκες πρέπει να κάνουν «τουλάχιστον 3 παιδιά» και κατηγόρησε όσες προτιμούν να παραμείνουν single πως θα γίνουν «βάρος για το κράτος».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM