Βενεζουέλα: Οι σημειώσεις του Μπόλτον που ίσως προαναγγέλλουν αμερικανική επέμβαση

Βενεζουέλα: Οι σημειώσεις του Μπόλτον που ίσως προαναγγέλλουν αμερικανική επέμβαση Facebook Twitter
Ο Νικολάς Μαδούρο επισκέφθηκε στρατιωτικές μονάδες κια παρακολούθησε ασκήσεις το Σαββατοκύριακο (EPA)
1

Μια σελίδα στο σημειωματάριο του Τζον Μπόλτον, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ίσως προαναγγέλλει εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ακόμα και στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη κυρώσεις στην εταιρία διυλιστηρίων της Βενεζούελας, θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, PDVSA.

Ο Νικολάς Μαδούρο κάνει λόγο για παράνομη ενέργεια και ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

ο Μπόλτον δήλωσε πως περιουσιακά στοιχεία αξίας 7 δισ. δολαρίων  της PDVSΑ θα μπλοκαριστούν αμέσως ενώ η εταιρεία θα χάσει ακόμα περίπου 11 δισ. από εξαγωγές που έχουν προγραμματιστεί μέσα στη χρονιά. Σύμφωνα με τον Μπόλτον οι κυρώσεις είναι μία προσπάθεια ανακούφισης «της φτώχειας, της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης» που πλήττει τη χώρα ώστε «ο Μαδούρο και η παρέα του να σταματήσουν να αρπάζουν την περιουσία του λαού της Βενεζουέλας». 

Ο Μπόλτον βρέθηκε στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου χθες, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 

Η δεύτερη από τις δύο γραμμές που είχε γράψει στο πάνω μέρος της σελίδας του κίτρινου σημειωματάριου που κράταγε στο δεξί χέρι προσέλκυσε την προσοχή: «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», διαβάζει κανείς αν μεγεθύνει αρκετά τις φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο τι σημαίνει η σημείωση αυτή, ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για τον συγκεκριμένο αριθμό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον επανέλαβε -- όπως και ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα -- ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.

Eπιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό παραδέχθηκε χθες πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αυτοανακηρυγμένος «μεταβατικός πρόεδρος» της Βενεζουέλας δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη  πως «συζητήσαμε με τον πρόεδρο (Τραμπ), όπως και με άλλους ηγέτες (κρατών) της περιοχής και του κόσμου», 

Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.

«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση» αλλά και με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε (της Κολομβίας), Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, απαρίθμησε ο Γκουαϊδό.

Όσον αφορά τις σημειώσεις του Μπόλτον, ο Γκουαϊδό ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι σχετικό. 

«Δεν έχω πληροφορίες» για αυτό, διαβεβαίωσε ο Γκουαϊδό. «Αλλά βρισκόμαστε σαφώς σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Σήμερα η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει νέες διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια