Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian φέρνει στο φως το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς και τις συνθήκες εξαθλίωσης στο εργοστάσιο του Μπαγκλαντές που φτιάχνει τα «κοινωνικά ευαίσθητα» T-shirt των Spice Girls.

 

«Η Salma δεν έχει καν ακούσει για την ύπαρξη των Spice Girls. Η ζωή της, που περιστρέφεται για 16 ώρες την ημέρα γύρω από μια ραπτομηχανή, απέχει έτη φωτός από τις πολυτέλειες που απολαμβάνει το ποπ συγκρότημα με τα πάμπλουτα μέλη. Όμως χωρίς κανένα από τα δύο μέρη να το γνωρίζει, η Salma και οι Spice Girls συνδέονται». 

 

Έτσι ξεκινά ρεπορτάζ του Guardian που αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εργοστάσιο του Μπαγκλαντές. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν κατασκευάζει ρούχα για κάποια εταιρία που έχει σαν στόχο το κέρδος. Εδώ ράβονται τα T-shirt των Spice Girls που πωλούνται για να ενισχύσουν έναν κοινωνικό σκοπό. 

 

Ακόμη πιο ειρωνικό σκέλος της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός πως οι 19,4 στερλίνες που κοστίζει κάθε T-shirt στη αγορά πηγαίνουν σε μια διαφημιστική καμπάνια υπέρ της ισότητας των φύλων, η οποία αναδεικνύει το γεγονός πως «οι γυναίκες αμείβονται χειρότερα». Η Salma το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, σχολιάζει ο αρθρογράφος του Guardian .  

 

Η Salma ζει σε ένα δωμάτιο τρεισήμισι επί τρεισήμισι μέτρα, μαζί με τον σύζυγο της και τον εφτάχρονο γιο της. Περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο. Το «Salma» δεν είναι το πραγματικό της όνομα, επιλέχθηκε από τον Guardian για να προστατευτούν τα προσωπικά της δεδομένα. 

 

Αμείβεται με 9.080 τάκα (περίπου 95 ευρώ) το μήνα, αλλά τα 5000 πηγαίνουν κατευθείαν στο νοίκι. Στο μισθό της περιλαμβάνεται και ένα «μπόνους προσέλευσης», κάτι που σημαίνει πως οι αποδοχές της μικραίνουν αν τύχει να αρρωστήσει. 

 

Μαζί με τα εισοδήματα του συζύγου της, το ζευγάρι ίσα που καταφέρνει να εξασφαλίσει τροφή, ιατρικά έξοδα, ηλεκτρισμό και να πληρώσει τα δίδακτρα του σχολείου για το παιδί του. 

 

Πέρα από τις κακές αμοιβές η Salma έχει να αντιμετωπίσει την συμπεριφορά των προϊστάμενων της. Μία μέρα που δεν αισθανόταν καλά, έκανε επανειλημμένα εμετό εν ώρα εργασίας. Παρόλα αυτά δεν της επετράπη να πάει σπίτι της. 

 

Αυτό το μήνα αναμένεται αύξηση στα εισοδήματα, καθώς η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού στη βιομηχανία ενδυμάτων. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα είναι 8000 τάκα, πρόκειται για την πρώτη αύξηση εδώ και πέντε χρόνια όμως για τους παλαιότερους εργαζόμενους που αμείβονται ήδη με περισσότερα χρήματα, η διαφορά θα είναι μικρή. 

 

Στη Salma και στις άλλες ράφτρες ανατίθενται εξωπραγματικοί στόχοι από τη διεύθυνση του εργοστασίου, που φτάνουν στα 2000 T-shirt την ημέρα. «Δεν είναι το εργοστάσιο του πατέρα σου, μας λένε. "Η πόρτα είναι ανοιχτή, αν δεν πετύχεις τους στόχους παραγωγής, έφυγες"», λέει η Salma στον Guardian. 

 

Oι Spice Girls διαφημίζουν το μπλουζάκι τους
Oι Spice Girls διαφημίζουν το μπλουζάκι τους

 

Εκπρόσωπος του συγκροτήματος τόνισε πως οι Spice Girls είναι «βαθιά σοκαρισμένες και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους» για περιπτώσεις σαν της Salma και πρόκειται να χρηματοδοτήσουν μία έρευνα που θα εξετάσει τις εργασιακές συνθήκες στο εργοστάσιο. 

 

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα πίσω από την πρωτοβουλία ανέφερε πως είναι «σοκαρισμένο και ανήσυχο» με τις αποκαλύψεις.

 

Η εταιρία λιανικής που πουλάει τα T-shirt μέσω Διαδικτύου είπε πως αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για τα γεγονότα ενώ το εργοστάσιο λέει πως τα όσα έχουν γίνει γνωστά «θα ερευνηθούν», όμως «πρόκειται για ψεύδη». 

 

Προφανώς η Salma δεν είναι μοναδική περίπτωση.

 

Μία άλλη εργαζόμενη εξηγεί πως πλέον δανείζεται χρήματα από φίλους και συγγενείς για να τα βγάλει πέρα. Αμείβεται με 8.450 τάκα για 54 ώρες την εβδομάδα.

 

Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται το μπόνους προσέλευσης καθώς και επίδομα γεύματος. Όμως οι 19,4 στερλίνες που κοστίζει το T-shirt των Spice Girls ισοδυναμούν με πάνω από μία εβδομάδα δουλειάς για αυτήν.

 

Και βέβαια έχει να αντιμετωπίσει και αυτή άθλιες συνθήκες εργασίας με υπερβολική ζέστη, δεκάδες ανθρώπους να εργάζονται ο ένας δίπλα στον άλλο και απαράδεκτες συμπεριφορές από προϊστάμενους.