Ως «τρομοκρατική» αντιμετωπίζει η αστυνομία την επίθεση με μαχαίρι από άνδρα στο Μάντσεστερ, την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

 

Την ανακοίνωση έκανε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ, ο Ίαν Χόπκινς.

 

Από την επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό Βικτόρια τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσα τους ένας αστυνομικός.

 

Ο δράστης της επίθεσης ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς με σπρέι πιπεριού και κρατείται. Ο Χόπκινς πρόσθεσε πως η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει τα ακριβή στοιχεία ταυτότητας του δράστη. 

 

 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σαμ Κλακ, παραγωγός του BBC, δήλωσε ότι άκουσε τον δράστη να κραυγάζει «Αλλάχ» πριν διαπράξει την επίθεση και κατά τη διάρκειά της.

 

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης, ο οποίος εξουδετερώθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς, είπε μετά την επίθεση πως «όσο συνεχίζετε να βομβαρδίζετε άλλες χώρες, θα συνεχίζουν να γίνονται αυτά».

 

Ο Κλακ έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή της επίθεσης. «Άκουσα αυτή την κραυγή που σου πάγωνε το αίμα και κοίταξα κάτω στην πλατφόρμα», είπε. «Ερχόταν προς εμένα. Είδα πως κράταγε ένα κουζινομάχαιρο με λάμα 30 εκατοστών»· «ήταν τρομακτικό, αληθινά τρομακτικό», συμπλήρωσε.

 

Ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ένα όπλο που προκαλεί προσωρινή παράλυση και σπρέι πιπεριού πριν «έξι ή επτά» από αυτούς να ορμήσουν πάνω στον δράστη.

 

«Κραύγαζε πριν (από την επίθεση) και κατά τη διάρκεια της "Αλλάχ"», σύμφωνα με τον Κλακ. «Ο τύπος είπε, αυτά ήταν επακριβώς τα λόγια του: "όσο συνεχίζετε να βομβαρδίζετε άλλες χώρες, αυτά τα σκ... θα συνεχίζουν να γίνονται"», είπε ο Κλακ.