Ερντογάν: Σοκάρουν τα ηχητικά της δολοφονίας Κασόγκι - Αποκαλύψεις για τις βαλίτσες της σαουδαραβικής ομάδας

Ερντογάν: Σοκάρουν τα ηχητικά της δολοφονίας Κασόγκι - Αποκαλύψεις για τις βαλίτσες της σαουδαραβικής ομάδας Facebook Twitter
EPA
1

Ως «σοκαριστικό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν το ηχογραφημένο υλικό που συνδέεται με την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.  

Το υλικό, που η Τουρκία μοιράστηκε με τους δυτικούς συμμάχους της, προκάλεσε σοκ σε έναν Σαουδάραβα αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών που το άκουσε, αναφέρουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κασόγκι, ένας σφοδρός επικριτής του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη πριν από έξι εβδομάδες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει δημοσίως ότι η δολοφονία του διατάχτηκε από τα «ανώτερα επίπεδα» της κυβέρνησης του Ριάντ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η τελευταία αποκάλυψη του Ερντογάν έγινε όταν οι New York Times μετέδωσαν πως μέλος της σαουδαραβικής εκτελεστικής ομάδας που στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη είπε σε ανώτερό του στο τηλέφωνο: «να πεις στο αφεντικό σου» πως η αποστολή έχει ολοκληρωθεί. 

Αυτό αποτελεί μια προφανή αναφορά στον πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Κατά την επιστροφή του με το αεροπλάνο έπειτα από την επίσκεψή του το σαββατοκύριακο στη Γαλλία ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε για την δολοφονία του Κασόγκι με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διάρκεια του δείπνου στο Παρίσι.

«Παίξαμε τις ηχογραφήσεις σχετικά με την δολοφονία σε όποιον μας τις ζήτησε. Οι μυστικές υπηρεσίες μας δεν έκρυψαν τίποτα. Τις παίξαμε σε όλους όσοι το ήθελαν περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανίας», είπε.

«Οι ηχογραφήσεις είναι πραγματικά φρικτές. Και πράγματι, όταν ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών τις άκουσε σοκαρίστηκε τόσο πολύ που είπε: 'Αυτός εδώ θα πρέπει να είχε κάνει χρήση ηρωίνης, μόνο κάποιος που παίρνει ηρωίνη θα έκανε κάτι τέτοιο'.»

Ο Guardian αναφέρει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση που περνάει το Ριάντ από την 11η Σεπτεμβρίου αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τις πωλήσεις όπλων στην χώρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στην Υεμένη αλλά ελάχιστα έχουν κάνει οι διεθνείς δυνάμεις ως σήμερα.  

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι σαφές πως ο φόνος ήταν προμελετημένος και ότι η εντολή προήλθε από το υψηλότερο επίπεδο της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί πως γνώριζε ο βασιλιάς Σαλμάν για τον οποίο έχει «απεριόριστο σεβασμό».

«Ο πρίγκιπας διάδοχος λέει ότι 'θα ξεκαθαρίσω το ζήτημα, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο. Περιμένουμε υπομονετικά», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι δράστες του εγκλήματος βρίσκονται μεταξύ των 18 υπόπτων που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah γράφει σήμερα ότι οι αποσκευές της σαουδαραβικής ομάδας που εστάλη στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο της δολοφονίας του Κασόγκι περιείχαν σύριγγες, μεγάλα ψαλίδια, συρραπτικά, φορητά ραδιοτηλέφωνα, συσκευές πρόκλησης ηλεκτροσόκ και έναν παρεμβολέα σημάτων.

Ερντογάν: Σοκάρουν τα ηχητικά της δολοφονίας Κασόγκι - Αποκαλύψεις για τις βαλίτσες της σαουδαραβικής ομάδας Facebook Twitter
Ερντογάν: Σοκάρουν τα ηχητικά της δολοφονίας Κασόγκι - Αποκαλύψεις για τις βαλίτσες της σαουδαραβικής ομάδας Facebook Twitter

Η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες του περιεχομένου των αποσκευών από τα μηχανήματα σάρωσης του αεροδρομίου.

Οι φωτογραφίες αυτές ελήφθησαν όταν οι Σαουδάραβες πέρασαν από τους ελέγχους ασφαλείας του αεροδρομίου κατά την αναχώρησή τους για το Ριάντ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το δημοσίευμα της Sabah.

Ο Ερντογάν δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των ηχογραφημένων ντοκουμέντων αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση έχουν δηλώσει στο Reuters ότι η Τουρκία έχει διάφορες ηχογραφήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν την ίδια την δολοφονία και συνομιλίες πριν από την επιχείρηση, την οποία η Τουρκία στη συνέχεια αποκάλυψε, είπαν οι πηγές.

Το υλικό αυτό οδήγησε την Άγκυρα στο συμπέρασμα, από τα πρώτα στάδια της έρευνας, ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος παρά την αρχική άρνηση του Ριάντ ότι εμπλέκεται στην υπόθεση ή ότι γνωρίζει κάτι γι αυτήν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ-Μοτζέμπ έχει δηλώσει έκτοτε ότι η δολοφονία του Κασόγκι ήταν προμελετημένη παρότι ένας άλλος Σαουδάραβας αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ο πρίγκιπας - διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει ότι η δικαιοσύνη θα διαλευκάνει την δολοφονία Κασόγκι, ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις της δικής του εμπλοκής

 

 

Διεθνή
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια