Ο Τραμπ καταργεί τη διπλωματική βίζα για τους ομόφυλους συντρόφους εργαζόμενων στον ΟΗΕ

Ο Τραμπ καταργεί τη διπλωματική βίζα για τους ομόφυλους συντρόφους εργαζόμενων στον ΟΗΕ Facebook Twitter
ΕPA
0

Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα αρνούνται τη διπλωματική βίζα στους ομόφυλους συντρόφους από ξένες διπλωματικές αποστολές ή εργαζόμενους στα Ηνωμένα Έθνη. 

Η συγκεκριμένη αλλαγή τέθηκε σε ισχύ από χτες και έχει δοθεί διορία έως τις 31 Δεκεμβρίου στα ζευγάρια που τα αφορά, προκειμένου να παντρευτούν,  να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να αλλάξουν το καθεστώς της βίζας τους. 

Ο συγκεκριμένος κανόνας ισχύει για ετερόφυλα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα ήδη από το 2009. Όμως, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως μόνο 25 χώρες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ σε 71 χώρες η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  μόνο μία σχέση που θεωρείται νομικά ως γάμος στο μέρος που πραγματοποιήθηκε δίνει τη δυνατότητα χορήγησης διπλωματικής βίζας στους συντρόφους.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποίηση για την αλλαγή, θεωρώντας ότι με αυτή γίνεται ένα βήμα προς την ισότητα, καθώς υπάρχει εξίσωση των δικαιωμάτων ανάμεσα στα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια διπλωματών.

Όμως η απόφαση προκαλεί και αντιδράσεις. Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερς είπε πως η αλλαγή αυτή είναι«αχρείαστα σκληρή και γεμάτη προκατάληψη». 

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από ακτιβιστικές οργανώσεις.  η UN-GLOBAL, που προωθεί την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ στον ΟΗΕ  επισημαίνει ότι η νέα πολιτική της διακυβέρνησης Τραμπ είναι «ατυχής αλλαγή στους κανόνες».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ