Άμεση απάντηση Καναδά και Μεξικό στους δασμούς των ΗΠΑ - Αποφάσισαν αντίποινα

Άμεση απάντηση Καναδά και Μεξικό στους δασμούς των ΗΠΑ - Αποφάσισαν αντίποινα Facebook Twitter
0

Την ώρα που η Ευρώπη αντιδρά αλλά δεν έχει ανακοινώσει μέτρα- απάντηση στους δασμούς που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές προϊόντων, το Μεξικό και ο Καναδάς προχώρησαν ήδη σε δέσμη αντίμετρων στους νέους αμερικανικούς φόρους. 

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε σειρά εμπορικών μέτρων, σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού.

"Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα", όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργοί Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί "θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του "καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού" εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για το θέμα αυτό.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση.

Παρά τα "άδικα και μονομερή" μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

Τα μέτρα του Καναδά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM