Το πρώην αρχηγείο της Γκεστάπο στο Αμβούργο μετατρέπεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων και οι κάτοικοι έχουν εξοργιστεί

Το πρώην αρχηγείο της Γκεστάπο στο Αμβούργο μετατρέπεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων και οι κάτοικοι έχουν εξοργιστεί Facebook Twitter
Διαδήλωση έξω από τα πρώην αρχηγεία της Γκεστάπο.
0

Οι συγγενείς μερικών εκ των χιλιάδων θυμάτων των Ναζί που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο αρχηγείο της Γκεστάπο στο Αμβούργο κατηγορούν τις γερμανικές αρχές και τους εργολάβους ότι προσβάλουν τη μνήμη τους, με αφορμή την αναδιαμόρφωση του κτιρίου σε ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών με ελάχιστη αναφορά στο «σκοτεινό» του παρελθόν.

Το Stadthöfe (τα παλιά δικαστήρια) στο κέντρο της γερμανικής πόλης πλασάρεται από τους ιδιοκτήτες του, την κατασκευαστική εταιρία Quantum Immobilien με τον τίτλο «Αφιέρωμα στη ζωή».

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο, για το οποίο οι τοπικές αρχές και οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι θα δώσει νέα πνοή σ' ένα υποανεπτυγμένο κομμάτι του Αμβούργου, εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι οι ιστορικές αναφορές στους χιλιάδες ανθρώπους που αντιστάθηκαν στους Ναζί και ανακρίθηκαν εκεί πριν πολλοί από αυτούς σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιορίζονται σε ένα μικρό δωμάτιο μέσα σε ένα από τα καταστήματα στο ισόγειο.

«Εδώ δεν μιλάμε για τίποτα λιγότερο από το κεντρικότερο κομμάτι της πόλης όπου οι άνθρωποι μεταφέρονταν για να βασανιστούν» δήλωσε ο Norbert Hackbusch, ένας από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο την Τρίτη, στην επέτειο της συμπλήρωσης 85 ετών από την ημέρα που ο Αδόλφος Χίτλερ αναγορεύτηκε σε καγκελάριο της Γερμανίας.

Μεταξύ τους βρίσκονταν και συγγενείς ανθρώπων που βασανίστηκαν εκεί, μερικοί εξ αυτών, μάλιστα, κρατούσαν πορτρέτα των αγαπημένων τους, ενώ τα πρόσωπα άλλων θυμάτων προβάλλονταν μέσω ενός προτζέκτορα στους φρεσκοβαμμένους τοίχους του συγκροτήματος.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν, επίσης, την αντίθεσή τους στην σιδερένια επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο του Stadthöfe και καλωσορίζει τους επισκέπτες, λέγοντας ότι θυμίζει πολύ το διαβόητο Arbeit Macht Frei (σ.σ: Η εργασία απελευθερώνει») της πύλης του Άουσβιτς και θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Το πρώην αρχηγείο της Γκεστάπο στο Αμβούργο μετατρέπεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων και οι κάτοικοι έχουν εξοργιστεί Facebook Twitter
Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο αναμόρφωσης του κτιρίου υποστηρίζουν επίσης ότι η σιδερένια ταμπέλα στην είσοδό του παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το διαβόητο «Arbeit Macht Frei» [που βρίσκεται στην πύλη του Άουσβιτς.

Οι διαφημιστικές μπροσούρες του νέου συγκροτήματος, εμβαδού 100.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελείται από 88 πολυτελή διαμερίσματα, επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχείο με 126 δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ και μαγαζιά, περιγράφουν το Stadthöfe ως ένα μέρος ατελείωτων απολαύσεων.

Το 2009, την εποχή που το κτίριο πουλήθηκε στην κατασκευαστική εταιρία, στο συμβόλαιο αγοράς συμπεριλαμβανόταν και μία σύσταση για την κατασκευή ενός χώρου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περίπου 1.000 τ.μ. μέσα στο κτίριο, με ιστορικές αναφορές στην εποχή που λειτούργησε ως αρχηγείο της Γκεστάπο, δηλαδή από το 1933 έως το 1943.

Έκτοτε, όμως, ο χώρος αυτός συρρικνώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί τώρα στα 70 τ.μ. στο πίσω μέρος ενός βιβλιοπωλείου.

Οι αρμόδιες αρχές του Αμβούργου που ασχολούνται με τον πολιτισμό τονίζουν ότι θα συνεργαστούν με το μνημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Neungamme καθώς επίσης και με τους ακτιβιστές και τους συγγενείς των θυμάτων για να βρουν ένα πιο κατάλληλο concept που θα λειτουργεί ως χώρος μνήμης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ