Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σήμανση επικινδυνότητας όπως στα πακέτα των τσιγάρων, ζητά επιστήμονας

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σήμανση επικινδυνότητας όπως στα πακέτα των τσιγάρων, ζητά επιστήμονας Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Freepik
0

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) θα πρέπει να πωλούνται φέροντας προειδοποιήσεις όπως αυτές που υπάρχουν στα προϊόντα καπνού, σύμφωνα με τον διατροφολόγο που επινόησε πρώτος τον όρο.  

Ο καθηγητής Κάρλος Μοντέιρο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο θα επισημάνει τον αυξανόμενο κίνδυνο που παρουσιάζουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για τα παιδιά και τους ενήλικες στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία αυτή την εβδομάδα. 

«Τα UPFs κυριαρχούν όλο και περισσότερο στις διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως, παρά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την υγεία», δήλωσε ο Μοντέιρο στον Guardian ενόψει του συνεδρίου στο Σάο Πάολο.  

«Τα UPFs εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο και προκαλούν επίσης υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής λόγω των διαφόρων επιβλαβών χαρακτηριστικών τους. Τα τρόφιμα αυτά επιπλέον προκαλούν παχυσαρκία αλλά και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης».  

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης προϊόντων UPFs, όπως είναι τα δημητριακά, οι μπάρες πρωτεΐνης, τα ανθρακούχα ποτά, τα έτοιμα γεύματα και το fast food.Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πάνω από τη μισή διατροφή του μέσου ανθρώπου. Για ορισμένους, ιδίως για τους νεότερους και φτωχότερους, συχνό είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να αποτελούν το 80% των τροφών που καταναλώνουν.   

Τον Φεβρουάριο, έρευνα διαπίστωσε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου. 

Ο Μοντέιρο και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον όρο UPF πριν από 15 χρόνια όταν σχεδίαζαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων «Nova». Αυτό αξιολογεί όχι μόνο το θρεπτικό περιεχόμενο αλλά και τις διεργασίες που υφίστανται τα τρόφιμα πριν καταναλωθούν. 

Το σύστημα κατατάσσει τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα (υπερεπεξεργασμένα) τρόφιμα. 

Ο Μοντέιρο δήλωσε στον Guardian ότι ανησυχεί πλέον τόσο πολύ για τον αντίκτυπο που έχουν τα UPF στην ανθρώπινη υγεία, που οι μελέτες που δημοσιεύονται δεν αρκούν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. 

Τα μέτρα που ζητάει ο Μοντέιρο για την προστασία του κοινού από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

«Χρειάζονται εκστρατείες δημόσιας υγείας, όπως αυτές κατά του καπνού, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF», δήλωσε.   

«Οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει επίσης να απαγορευτούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό, και θα πρέπει να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για τα πακέτα τσιγάρων». 

«Οι πωλήσεις UPFs στα σχολεία και στις εγκαταστάσεις υγείας θα πρέπει να απαγορευτούν και θα πρέπει να υπάρξει βαριά φορολόγηση αυτών των προϊόντων, με τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται για την επιδότηση των φρέσκων τροφίμων», συμπλήρωσε ο διατροφολόγος. 

Ο Mοντέιροαναμένεται να πει στο συνέδριο ότι οι εταιρείες- κολοσσοί που εμπορεύονται UPFs γνωρίζουν ότι, για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους, πρέπει να είναι πιο προσιτά και πιο νόστιμα από τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα.  

«Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, τα UPF πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής», είπε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Τech & Science / Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Η υποβρύχια έρευνα στη λίμνη Mezzano της Ιταλίας αποκάλυψε προϊστορικό χωριό της Εποχής του Χαλκού, με άριστα διατηρημένα αντικείμενα και ξύλινους πασσάλους που μαρτυρούν τη ζωή και την τεχνολογία μιας χαμένης κοινότητας πριν από 3.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Κορινθιακός Κόλπος: Εντοπίστηκε υπόγειο σύστημα γλυκού νερού 800.000 ετών

Τech & Science / Κορινθιακός Κόλπος: Εντοπίστηκε υπόγειο σύστημα γλυκού νερού 800.000 ετών

Ένα υπόγειο σύστημα χαμηλής αλατότητας ηλικίας 800.000 ετών εντοπίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα αποθέματα γλυκού νερού και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
LIFO NEWSROOM
«Ένστικτο επιβίωσης» στην τεχνητή νοημοσύνη: Τα GPT-5 και Grok 4 σαμποτάρουν τις εντολές τερματισμού

Τech & Science / «Ένστικτο επιβίωσης» στην τεχνητή νοημοσύνη: Τα GPT-5 και Grok 4 σαμποτάρουν τις εντολές τερματισμού

Η Palisade Research αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία: ορισμένα μοντέλα AI φαίνεται να αναπτύσσουν «ένστικτο επιβίωσης», αντιστεκόμενα στην απενεργοποίηση, ακόμη και σαμποτάροντας εντολές τερματισμού
LIFO NEWSROOM
Οι ασθένειες που θέρισαν τον στρατό του Ναπολέοντα στη Ρωσία: Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Οι ασθένειες που θέρισαν τον στρατό του Ναπολέοντα στη Ρωσία: Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι στρατιώτες του Ναπολέοντα, που πέθαναν κατά την υποχώρηση από τη Ρωσία το 1812, έπασχαν από παρατυφοειδή και υποτροπιάζοντα πυρετό — δίνοντας νέα διάσταση στην ιστορική καταστροφή
LIFO NEWSROOM