ΠΟΥ: Καπνός, αλκοόλ, επεξεργασμένα τρόφιμα και ορυκτά καύσιμα «σκοτώνουν 2,7 εκατ. ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη»

ΠΟΥ: Καπνός, αλκοόλ, επεξεργασμένα τρόφιμα και ορυκτά καύσιμα «σκοτώνουν 2,7 εκατ. ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη» Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Ο καπνός, το αλκοόλ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερους κανονισμούς για τα προϊόντα που βλάπτουν την υγεία.

Σε μια πρωτοποριακή έκθεση, ο ΠΟΥ είπε ότι ισχυρές βιομηχανίες προκαλούν χειροτέρευση της υγείας και πρόωρους θανάτους χρησιμοποιώντας «παραπλανητικό» μάρκετινγκ και παρεμβαίνοντας στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αποτρέψουν φονικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η νέα έκθεση υπολογίζει ότι ο καπνός, τα ορυκτά καύσιμα, τα UPF και το αλκοόλ ευθύνονται για περισσότερους από 7.400 θανάτους κάθε μέρα σε 53 πολιτείες της Ευρώπης. Συνολικά, οι τέσσερις βιομηχανίες προκαλούν περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, περίπου το ένα τέταρτο (24,5%) της συνολικής θνησιμότητας.

Τα ευρήματα της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ ισοδυναμούν με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην τεράστια ζημιά που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες και τα προϊόντα τους στην ανθρώπινη υγεία. Η έκθεση περιγράφει πώς η «μεγάλη βιομηχανία» χρησιμοποιεί φανερές και κρυφές μεθόδους για να ενισχύσει τα κέρδη της καθυστερώντας και εκτροχιάζοντας τις πολιτικές για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. «Ένας μικρός αριθμός διεθνικών εταιρειών... κατέχουν σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία λειτουργούν και παρεμποδίζουν τους κανονισμούς δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο δρ Hans Henri P. Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε: «Οι βιομηχανικές τακτικές περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων μέσω στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ, την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη διατύπωση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων τους ή τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια».

Οι τακτικές που εφαρμόζουν οι «μεγάλες εμπορικές βιομηχανίες» υπονομεύουν τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος, του ποτού και της παχυσαρκίας, που είναι οι μεγαλύτερες αιτίες ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν. Τα στοιχεία ακολουθούν έρευνα του 2023 που διαπίστωσε ότι το αλκοόλ, ο καπνός, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και τα ορυκτά καύσιμα προκάλεσαν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, ή το 34% όλων των θανάτων. Η ανάλυση του ΠΟΥ δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για ανάσχεση της αύξησης της παχυσαρκίας ή μείωση του καπνίσματος σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω κατά 30%. Οι 53 χώρες μεταξύ τους καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή παγκοσμίως.

Παρά τους κινδύνους για την υγεία, μόνο μια μειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ οι προσπάθειες να γίνουν λιγότερο ελκυστικά τα επιβλαβή προϊόντα μέσω της απλής συσκευασίας, της φορολογίας του αλκοόλ και της επισήμανσης των τροφίμων δεν εφαρμόστηκαν ευρέως, σημειώνει η έκθεση.

«Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των νόμων για την εμπορία καπνού που έχουν εγκριθεί σε πολλές χώρες, οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση του επιβλαβούς μάρκετινγκ ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, υποτονικές», καταλήγει η έκθεση. «Ενώ νομικά μέτρα που ρυθμίζουν το μάρκετινγκ αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφίμων υπάρχουν σε πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ και σε όλο τον κόσμο, αυτά είναι συχνά στενού πεδίου, εστιάζονται σε συγκεκριμένα μέσα ή περιβάλλοντα, ορισμένες ομάδες πληθυσμού ή σε συγκεκριμένες τεχνικές μάρκετινγκ και Επομένως, παρέχουν ανεπαρκή προστασία».

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο καπνός ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, το 10% όλων των θανάτων στην Ευρώπη. Σχεδόν 600.000 [578.908] θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο από ορυκτά καύσιμα (5% όλων των θανάτων), ενώ το αλκοόλ προκαλεί περισσότερους από 400.000 θανάτους ετησίως [426.857]. Και περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και λιπαρών, αλμυρών τροφίμων. Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Frank Vandenbroucke, ο Βέλγος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε: «Για πάρα πολύ καιρό θεωρούσαμε τους παράγοντες κινδύνου ως επί το πλείστον συνδεδεμένους με ατομικές επιλογές. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το πρόβλημα ως ένα συστημικό πρόβλημα, όπου η πολιτική πρέπει να αντιμετωπίσει τα «περιβάλλοντα υπερκατανάλωσης», να περιορίσει το μάρκετινγκ και να σταματήσει τις παρεμβάσεις στη χάραξη πολιτικής».

Η έκθεση παροτρύνει τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να επιβάλουν πολύ αυστηρότερους κανονισμούς για τον τρόπο εμπορίας προϊόντων που βλάπτουν την υγεία, να περιορίσουν τις μονοπωλιακές πρακτικές και τα λόμπι και να εξασφαλίσουν ότι οι εμπορικές συμφωνίες και οι οικονομικοί νόμοι δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο προέτρεψε τους ανθρώπους να ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτά πιο συχνά και να περιορίζουν το ποτό τους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από την ασθένεια. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών τροφών, καθώς και δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και οσπρίων, και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης του κινδύνου καρκίνου», δήλωσε η Kendra Chow, η υπεύθυνη πολιτικής και δημοσίων υποθέσεων του Ταμείου.

Ο Δρ Kawther Hashem, λέκτορας στη διατροφή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας στο Action on Sugar, είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου θα πρέπει να υποχρεώσει τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών να αναδιατυπώσουν τα προϊόντα τους. Απαντώντας στη μελέτη, η Rebeca Fernández, διευθύντρια για την ασφάλεια των τροφίμων, την έρευνα και την καινοτομία της FoodDrinkEurope , η οποία εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δήλωσε: «Η σύνδεση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων με τις βιομηχανίες καπνού και ορυκτών καυσίμων είναι ανεύθυνο και εξωφρενικό. αποπλανητικός. Όλοι χρειαζόμαστε φαγητό – και όλοι χρειαζόμαστε επεξεργασμένα τρόφιμα. Δυστυχώς η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός για το τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, πόσο μάλλον ο αντίκτυπός τους στην υγεία».

Ο Ulrich Adam, ο γενικός διευθυντής της spiritsEurope, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών στην Ευρώπη, αμφισβήτησε επίσης τη μεθοδολογία του ΠΟΥ, η οποία ισχυρίστηκε ότι «υπονομεύει» την αξιοπιστία του. Και πρόσθεσε: «Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ στην Ευρώπη, η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί κατά 10% από το 2010 και οι θάνατοι που συνδέονται με το αλκοόλ έχουν μειωθεί κατά πάνω από 30% την ίδια περίοδο».

Η Nathalie Darge, η γενική διευθύντρια της Tobacco Europe, η οποία εκπροσωπεί τις τρεις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες, δήλωσε: «Η Tobacco Europe και τα μέλη της έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον αντίκτυπο του καπνίσματος στην υγεία στην Ευρώπη επενδύοντας σε καινοτόμα και δυνητικά λιγότερο επιβλαβή νέα προϊόντα καπνού και νικοτίνης να υποστηρίξει τους ενήλικες καπνιστές που σκέφτονται να αλλάξουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να περιορίσουμε τις βλάβες που συνδέονται με το κάπνισμα και να συμβάλουμε στους στόχους του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Τech & Science / Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Xρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς που κατευθύνονται με ακρίβεια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, προσφέροντας εναλλακτική λύση στη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Τech & Science / Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Ανθρώπινα αιμοσφαίρια που στάλθηκαν στο Διάστημα άρχισαν να χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν υγιή νέα κύτταρα, ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη
LIFO NEWSROOM
Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

Τech & Science / Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

«Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ευκαιρία να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του γλοιοβλαστώματος», υποστηρίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς απαιτείται περαιτέρω δοκιμών
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM
Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM