Το πρώτο φιλέτο ψαριού από 3D εκτυπωτή είναι πλέον πραγματικότητα

Το πρώτο φιλέτο ψαριού που φτιάχτηκε από 3D εκτυπωτή είναι πλέον πραγματικότητα Facebook Twitter
Φωτ.: CNN
0

Ένας 3D εκτυπωτής τροφίμων έφτιαξε για πρώτη φορά ένα εργαστηριακό φιλέτο ψαριού, και συγκεκριμένα τσιπούρας. 

Η Steakholder Foods, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Ισραήλ, έφτιαξε το τρισδιάστατα εκτυπωμένο κομμάτι τσιπούρας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Άρικ Κάουφμαν να κάνει λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία τροφίμων». Η εταιρεία συνεργάστηκε με την Umami Meats, που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, για τη δημιουργία του φιλέτου.

«Σε αυτή την πρώτη δοκιμή, παρουσιάσαμε ένα εργαστηριακό προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα σας ακριβώς όπως πρέπει να είναι το ψάρι», λέει ο Μιχίρ Περσχάντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Umami Meats.

Τα εργαστηριακά θαλασσινά και το κρέας αποτελούν μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία που δεν εμπεριέχει τη σφαγή του ζώου αλλά στοχεύει να πετύχει παρόμοια γεύση με το συμβατικό κρέας μέσω καλλιέργειας βλαστοκυττάρων.

«Εξακολουθούμε να τρώμε και να καταναλώνουμε κρέας με τον τρόπο που καταναλώναμε πριν από χιλιάδες χρόνια», λέει ο Κάουφμαν, «οπότε αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα προσέγγιση για να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το κρέας».

Ο κλάδος του εργαστηριακού κρέατος και των θαλασσινών είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στην ευρύτερη σκηνή των εναλλακτικών πρωτεϊνών. Ωστόσο, ως τομέας έχει διογκωθεί κατά την τελευταία δεκαετία με πάνω από 150 εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται στο εργαστηριακό κρέας.

Πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού οι καταναλωτές μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. 

Επί του παρόντος, η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου τα προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος είναι εμπορικά διαθέσιμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπλοκ του UC Davis της Καλιφόρνιας, «η αποδοχή αυτών των τροφίμων από τους καταναλωτές θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο για τη βιομηχανία αυτή».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός και τσικουνγκούνια: Επιδημίες κουνουπιών στην Ευρώπη το 2025

Τech & Science / Επιδημίες κουνουπιών στην Ευρώπη το 2025: Ιός του Δυτικού Νείλου, δάγκειος πυρετός και τσικουνγκούνια

Η Ευρώπη βλέπει άνοδο στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, του τσικουνγκούνια και του δάγκειου πυρετού, καθώς η κλιματική αλλαγή διευκολύνει την εξάπλωση των κουνουπιών
LIFO NEWSROOM
Το YouTube θα εντοπίζει την ηλικία μας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Αν κάνει λάθος, θα πρέπει να το αποδείξουμε

Τech & Science / Το YouTube θα εντοπίζει την ηλικία μας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Αν κάνει λάθος, θα πρέπει να το αποδείξουμε

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη το YouTube θα εντοπίζει ανηλίκους, μόνο που  Αν η πλατφόρμα κατατάξει κάποιον λάθος ως ανήλικο, θα πρέπει να αποδείξει την ηλικία του με ταυτότητα, κάρτα ή selfie
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σχεδίασε νέα αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του υπερμικροβίου MRSA

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη σχεδίασε νέα αντιβιοτικά κατά της γονόρροιας και του υπερμικροβίου MRSA

Τα φάρμακα σχεδιάστηκαν εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη και κατέστρεψαν τα παθογόνα τόσο σε εργαστηριακές δοκιμές όσο και σε δοκιμές σε ζώα - Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστούν ακόμη χρόνια βελτιστοποίησης και κλινικών δοκιμών πριν μπορέσουν να χορηγηθούν σε ασθενείς
LIFO NEWSROOM