Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Αλλά κανείς δεν το έχει δοκιμάσει

Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Και κανείς δεν το έχει δοκιμάσει Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Κεφτεδάκι από μαμούθ έφτιαξε μια εταιρεία εργαστηριακού κρέατος, αλλά κανείς δεν έχει δοκιμάσει τη γεύση του. Και υπάρχει λόγος για αυτό. 

Φτιάχνοντας το κεφτεδάκι από μαμούθ η Vow θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες της ανάπτυξης κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων αλλά και το πώς συνδέεται η μεγάλης κλίμακας ζωική παραγωγή με την κλιματική κρίση. 

Τα αποκαλυπτήρια για το κεφτεδάκι από μαμούθ θα γίνουν απόψε στο μουσείο Nemo της Ολλανδίας, αλλά κανένας δεν το έχει φάει ακόμη. «Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οπότε, δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας όταν το φάμε», εξήγησε ο καθηγητής Ερνστ Βόλβετανγκ, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με τον οποίο συνεργάστηκε η Vow. 

«Αλλά, αν το κάναμε ξανά, σίγουρα θα το κάναμε με τρόπο που θα το έκανε πιο αποδεκτό για τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε. 

Κεφτεδάκι από μαμούθ: Πώς το έφτιαξαν οι επιστήμονες 

Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ερνστ Βόλβετανγκ για τη δημιουργία μυικής πρωτεΐνης μαμούθ. Η ομάδα του καθηγητή πήρε την αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης του μαμούθ- που δίνει στο κρέας τη γεύση του- και συμπλήρωσαν τα κενά με DNA ελέφαντα

Αυτή η ακολουθία τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα από πρόβατο, που αναπαράχθηκε για να αναπτυχθούν τα 20 δισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία για να καλλιεργήσει το κρέας μαμούθ. 

Ο Βόλβετανγκ εξήγησε πως όλο αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο. Αρχικά, η ιδέα ήταν να καλλιεργηθεί κρέας ντόντο, αλλά οι αλληλουχίες DNA που χρειάζονταν δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Πολλές εταιρείες δουλεύουν πάνω σε υποκατάστατα του συμβατικού κρέατος, για παράδειγμα του κοτόπουλου, το χοιρινό και το βοδινό. Αλλά η Vow στοχεύει στην ανάμειξη κυττάρων από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων τύπων κρέατος. 

Έρευνες για πάνω από 50 είδη

Ήδη η εταιρεία έχει εξερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πάνω από 50 είδη, ανάμεσά τους αλπακά, βουβάλια, κροκόδειλοι, καγκουρό, παγόνια και διάφορα ψάρια. Το πρώτο εργαστηριακό κρέας της που θα πωληθεί σε εστιατόρια είναι γιαπωνέζικο ορτύκι, το οποίο η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμο στη Σιγκαπούρη εντός της χρονιάς. 

«Στόχος είναι δισεκατομμύρια κρεατοφάγοι να σταματήσουν την κατανάλωση συμβατικής ζωικής πρωτεΐνης», δήλωσε ο Τζορτζ Πεπού, διευθύνων σύμβουλος της Vow. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφεύρουμε κρέας. Αναζητούμε κύτταρα που καλλιεργούνται εύκολα, έχουν καλή γεύση και είναι θρεπτικά και μετά να τα αναμείξουμε για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας», συμπλήρωσε. 

«Διαλέξαμε το μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τιμ Νόακσμιθ, που μαζί με τον Πεπού ίδρυσαν την Vow. 

Η ιδέα για το κεφτεδάκι μαμούθ ήταν του Μπας Κόρστεν, από τη διαφημιστική εταιρεία Wunderman Thompson. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς τρώμε και για το πώς μπορεί να είναι τα μελλοντικά υποκατάστατα. Το εργαστηριακό κρέας είναι κρέας, αλλά όχι όπως το ξέρουμε», δήλωσε. 

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι συνηθισμένα πλέον, αλλά το εργαστηριακό κρέας αντιγράφει εκείνη του συμβατικού. Εργαστηριακό κρέας- κοτόπουλο από την Good Meat- αυτή τη στιγμή πωλείται μόνο στη Σιγκαπούρη, αλλά δύο εταιρείες έχουν πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM