Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Αλλά κανείς δεν το έχει δοκιμάσει

Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Και κανείς δεν το έχει δοκιμάσει Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Κεφτεδάκι από μαμούθ έφτιαξε μια εταιρεία εργαστηριακού κρέατος, αλλά κανείς δεν έχει δοκιμάσει τη γεύση του. Και υπάρχει λόγος για αυτό. 

Φτιάχνοντας το κεφτεδάκι από μαμούθ η Vow θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες της ανάπτυξης κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων αλλά και το πώς συνδέεται η μεγάλης κλίμακας ζωική παραγωγή με την κλιματική κρίση. 

Τα αποκαλυπτήρια για το κεφτεδάκι από μαμούθ θα γίνουν απόψε στο μουσείο Nemo της Ολλανδίας, αλλά κανένας δεν το έχει φάει ακόμη. «Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οπότε, δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας όταν το φάμε», εξήγησε ο καθηγητής Ερνστ Βόλβετανγκ, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με τον οποίο συνεργάστηκε η Vow. 

«Αλλά, αν το κάναμε ξανά, σίγουρα θα το κάναμε με τρόπο που θα το έκανε πιο αποδεκτό για τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε. 

Κεφτεδάκι από μαμούθ: Πώς το έφτιαξαν οι επιστήμονες 

Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ερνστ Βόλβετανγκ για τη δημιουργία μυικής πρωτεΐνης μαμούθ. Η ομάδα του καθηγητή πήρε την αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης του μαμούθ- που δίνει στο κρέας τη γεύση του- και συμπλήρωσαν τα κενά με DNA ελέφαντα

Αυτή η ακολουθία τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα από πρόβατο, που αναπαράχθηκε για να αναπτυχθούν τα 20 δισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία για να καλλιεργήσει το κρέας μαμούθ. 

Ο Βόλβετανγκ εξήγησε πως όλο αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο. Αρχικά, η ιδέα ήταν να καλλιεργηθεί κρέας ντόντο, αλλά οι αλληλουχίες DNA που χρειάζονταν δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Πολλές εταιρείες δουλεύουν πάνω σε υποκατάστατα του συμβατικού κρέατος, για παράδειγμα του κοτόπουλου, το χοιρινό και το βοδινό. Αλλά η Vow στοχεύει στην ανάμειξη κυττάρων από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων τύπων κρέατος. 

Έρευνες για πάνω από 50 είδη

Ήδη η εταιρεία έχει εξερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πάνω από 50 είδη, ανάμεσά τους αλπακά, βουβάλια, κροκόδειλοι, καγκουρό, παγόνια και διάφορα ψάρια. Το πρώτο εργαστηριακό κρέας της που θα πωληθεί σε εστιατόρια είναι γιαπωνέζικο ορτύκι, το οποίο η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμο στη Σιγκαπούρη εντός της χρονιάς. 

«Στόχος είναι δισεκατομμύρια κρεατοφάγοι να σταματήσουν την κατανάλωση συμβατικής ζωικής πρωτεΐνης», δήλωσε ο Τζορτζ Πεπού, διευθύνων σύμβουλος της Vow. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφεύρουμε κρέας. Αναζητούμε κύτταρα που καλλιεργούνται εύκολα, έχουν καλή γεύση και είναι θρεπτικά και μετά να τα αναμείξουμε για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας», συμπλήρωσε. 

«Διαλέξαμε το μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τιμ Νόακσμιθ, που μαζί με τον Πεπού ίδρυσαν την Vow. 

Η ιδέα για το κεφτεδάκι μαμούθ ήταν του Μπας Κόρστεν, από τη διαφημιστική εταιρεία Wunderman Thompson. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς τρώμε και για το πώς μπορεί να είναι τα μελλοντικά υποκατάστατα. Το εργαστηριακό κρέας είναι κρέας, αλλά όχι όπως το ξέρουμε», δήλωσε. 

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι συνηθισμένα πλέον, αλλά το εργαστηριακό κρέας αντιγράφει εκείνη του συμβατικού. Εργαστηριακό κρέας- κοτόπουλο από την Good Meat- αυτή τη στιγμή πωλείται μόνο στη Σιγκαπούρη, αλλά δύο εταιρείες έχουν πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM