Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Αλλά κανείς δεν το έχει δοκιμάσει

Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Και κανείς δεν το έχει δοκιμάσει Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Κεφτεδάκι από μαμούθ έφτιαξε μια εταιρεία εργαστηριακού κρέατος, αλλά κανείς δεν έχει δοκιμάσει τη γεύση του. Και υπάρχει λόγος για αυτό. 

Φτιάχνοντας το κεφτεδάκι από μαμούθ η Vow θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες της ανάπτυξης κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων αλλά και το πώς συνδέεται η μεγάλης κλίμακας ζωική παραγωγή με την κλιματική κρίση. 

Τα αποκαλυπτήρια για το κεφτεδάκι από μαμούθ θα γίνουν απόψε στο μουσείο Nemo της Ολλανδίας, αλλά κανένας δεν το έχει φάει ακόμη. «Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οπότε, δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας όταν το φάμε», εξήγησε ο καθηγητής Ερνστ Βόλβετανγκ, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με τον οποίο συνεργάστηκε η Vow. 

«Αλλά, αν το κάναμε ξανά, σίγουρα θα το κάναμε με τρόπο που θα το έκανε πιο αποδεκτό για τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε. 

Κεφτεδάκι από μαμούθ: Πώς το έφτιαξαν οι επιστήμονες 

Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ερνστ Βόλβετανγκ για τη δημιουργία μυικής πρωτεΐνης μαμούθ. Η ομάδα του καθηγητή πήρε την αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης του μαμούθ- που δίνει στο κρέας τη γεύση του- και συμπλήρωσαν τα κενά με DNA ελέφαντα

Αυτή η ακολουθία τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα από πρόβατο, που αναπαράχθηκε για να αναπτυχθούν τα 20 δισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία για να καλλιεργήσει το κρέας μαμούθ. 

Ο Βόλβετανγκ εξήγησε πως όλο αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο. Αρχικά, η ιδέα ήταν να καλλιεργηθεί κρέας ντόντο, αλλά οι αλληλουχίες DNA που χρειάζονταν δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Πολλές εταιρείες δουλεύουν πάνω σε υποκατάστατα του συμβατικού κρέατος, για παράδειγμα του κοτόπουλου, το χοιρινό και το βοδινό. Αλλά η Vow στοχεύει στην ανάμειξη κυττάρων από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων τύπων κρέατος. 

Έρευνες για πάνω από 50 είδη

Ήδη η εταιρεία έχει εξερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πάνω από 50 είδη, ανάμεσά τους αλπακά, βουβάλια, κροκόδειλοι, καγκουρό, παγόνια και διάφορα ψάρια. Το πρώτο εργαστηριακό κρέας της που θα πωληθεί σε εστιατόρια είναι γιαπωνέζικο ορτύκι, το οποίο η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμο στη Σιγκαπούρη εντός της χρονιάς. 

«Στόχος είναι δισεκατομμύρια κρεατοφάγοι να σταματήσουν την κατανάλωση συμβατικής ζωικής πρωτεΐνης», δήλωσε ο Τζορτζ Πεπού, διευθύνων σύμβουλος της Vow. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφεύρουμε κρέας. Αναζητούμε κύτταρα που καλλιεργούνται εύκολα, έχουν καλή γεύση και είναι θρεπτικά και μετά να τα αναμείξουμε για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας», συμπλήρωσε. 

«Διαλέξαμε το μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τιμ Νόακσμιθ, που μαζί με τον Πεπού ίδρυσαν την Vow. 

Η ιδέα για το κεφτεδάκι μαμούθ ήταν του Μπας Κόρστεν, από τη διαφημιστική εταιρεία Wunderman Thompson. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς τρώμε και για το πώς μπορεί να είναι τα μελλοντικά υποκατάστατα. Το εργαστηριακό κρέας είναι κρέας, αλλά όχι όπως το ξέρουμε», δήλωσε. 

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι συνηθισμένα πλέον, αλλά το εργαστηριακό κρέας αντιγράφει εκείνη του συμβατικού. Εργαστηριακό κρέας- κοτόπουλο από την Good Meat- αυτή τη στιγμή πωλείται μόνο στη Σιγκαπούρη, αλλά δύο εταιρείες έχουν πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM