Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Αλλά κανείς δεν το έχει δοκιμάσει

Εταιρεία έφτιαξε κεφτεδάκι από μαμούθ- Και κανείς δεν το έχει δοκιμάσει Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Κεφτεδάκι από μαμούθ έφτιαξε μια εταιρεία εργαστηριακού κρέατος, αλλά κανείς δεν έχει δοκιμάσει τη γεύση του. Και υπάρχει λόγος για αυτό. 

Φτιάχνοντας το κεφτεδάκι από μαμούθ η Vow θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες της ανάπτυξης κρέατος από κύτταρα, δίχως τη σφαγή ζώων αλλά και το πώς συνδέεται η μεγάλης κλίμακας ζωική παραγωγή με την κλιματική κρίση. 

Τα αποκαλυπτήρια για το κεφτεδάκι από μαμούθ θα γίνουν απόψε στο μουσείο Nemo της Ολλανδίας, αλλά κανένας δεν το έχει φάει ακόμη. «Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οπότε, δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας όταν το φάμε», εξήγησε ο καθηγητής Ερνστ Βόλβετανγκ, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με τον οποίο συνεργάστηκε η Vow. 

«Αλλά, αν το κάναμε ξανά, σίγουρα θα το κάναμε με τρόπο που θα το έκανε πιο αποδεκτό για τις ρυθμιστικές αρχές», συμπλήρωσε. 

Κεφτεδάκι από μαμούθ: Πώς το έφτιαξαν οι επιστήμονες 

Η Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ερνστ Βόλβετανγκ για τη δημιουργία μυικής πρωτεΐνης μαμούθ. Η ομάδα του καθηγητή πήρε την αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης του μαμούθ- που δίνει στο κρέας τη γεύση του- και συμπλήρωσαν τα κενά με DNA ελέφαντα

Αυτή η ακολουθία τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα από πρόβατο, που αναπαράχθηκε για να αναπτυχθούν τα 20 δισεκατομμύρια κύτταρα τα οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία για να καλλιεργήσει το κρέας μαμούθ. 

Ο Βόλβετανγκ εξήγησε πως όλο αυτό ήταν πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο. Αρχικά, η ιδέα ήταν να καλλιεργηθεί κρέας ντόντο, αλλά οι αλληλουχίες DNA που χρειάζονταν δεν υπάρχουν, συμπλήρωσε ο καθηγητής. 

Πολλές εταιρείες δουλεύουν πάνω σε υποκατάστατα του συμβατικού κρέατος, για παράδειγμα του κοτόπουλου, το χοιρινό και το βοδινό. Αλλά η Vow στοχεύει στην ανάμειξη κυττάρων από μη συμβατικά είδη για τη δημιουργία νέων τύπων κρέατος. 

Έρευνες για πάνω από 50 είδη

Ήδη η εταιρεία έχει εξερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πάνω από 50 είδη, ανάμεσά τους αλπακά, βουβάλια, κροκόδειλοι, καγκουρό, παγόνια και διάφορα ψάρια. Το πρώτο εργαστηριακό κρέας της που θα πωληθεί σε εστιατόρια είναι γιαπωνέζικο ορτύκι, το οποίο η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμο στη Σιγκαπούρη εντός της χρονιάς. 

«Στόχος είναι δισεκατομμύρια κρεατοφάγοι να σταματήσουν την κατανάλωση συμβατικής ζωικής πρωτεΐνης», δήλωσε ο Τζορτζ Πεπού, διευθύνων σύμβουλος της Vow. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφεύρουμε κρέας. Αναζητούμε κύτταρα που καλλιεργούνται εύκολα, έχουν καλή γεύση και είναι θρεπτικά και μετά να τα αναμείξουμε για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας», συμπλήρωσε. 

«Διαλέξαμε το μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και της κλιματικής αλλαγής», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τιμ Νόακσμιθ, που μαζί με τον Πεπού ίδρυσαν την Vow. 

Η ιδέα για το κεφτεδάκι μαμούθ ήταν του Μπας Κόρστεν, από τη διαφημιστική εταιρεία Wunderman Thompson. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς τρώμε και για το πώς μπορεί να είναι τα μελλοντικά υποκατάστατα. Το εργαστηριακό κρέας είναι κρέας, αλλά όχι όπως το ξέρουμε», δήλωσε. 

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι συνηθισμένα πλέον, αλλά το εργαστηριακό κρέας αντιγράφει εκείνη του συμβατικού. Εργαστηριακό κρέας- κοτόπουλο από την Good Meat- αυτή τη στιγμή πωλείται μόνο στη Σιγκαπούρη, αλλά δύο εταιρείες έχουν πάρει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM