Ψάρι βρέθηκε να κολυμπά σε βάθος-ρεκόρ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας

Ψάρι βρέθηκε να κολυμπά σε βάθος-ρεκόρ στα ανοιχτά της Ιαπωνίας Facebook Twitter
Σαλιγκαρόψαρο που έχει βρεθεί σε βάθος 8.022 μέτρων - Φωτ.: Mindero-UWA Deep Sea Research Centre (BBC)
0

Επιστήμονες κινηματογράφησαν ένα ψάρι να κολυμπάει σε τεράστιο βάθος στα ανοιχτά της Ιαπωνίας καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ παρατήρησης ψαριού.

Πρόκειται για ένα είδος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis το οποίο κολυμπούσε σε βάθος 8.336 μέτρων. Το σαλιγκαρόψαρο βιντεοσκοπήθηκε από ένα αυτόνομο σκάφος που βρισκόταν στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρισκόταν είτε στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι είτε πολύ κοντά σε αυτό.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πιο βαθιά παρατήρηση ψαριού είχε γίνει στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό, στην Τάφρο των Μαριανών. Επομένως, η νέα παρατήρηση ξεπερνά το ρεκόρ βάθους κατά 158 μέτρα.

«Αν αυτό το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι μόνο για ελάχιστα λεπτά και ενδεχομένως για λίγα μέτρα», δήλωσε ο Άλαν Τζέιμισον καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Ο καθηγητής είχε κάνει μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι τα εν λόγω ψάρια μπορούν πιθανώς να κολυμπήσουν σε βάθος 8.200 έως 8.400 μέτρων. Μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο το επιβεβαίωσε.

Υπάρχουν πάνω από 300 είδη σαλιγκαρόψαρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην πραγματικότητα πλάσματα ρηχών υδάτων και μπορούν να βρεθούν σε εκβολές ποταμών. Τα ψάρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, καθώς και στις συνθήκες ακραίας πίεσης που επικρατούν στις βαθύτερες τάφρους του κόσμου.

Σε βάθος 8 χιλιομέτρων, βιώνουν πάνω από 80 μεγαπασκάλ, δηλαδή 800 φορές την πίεση στην επιφάνεια του ωκεανού. Ωστόσο, το ζελατινώδες σώμα τους τα βοηθά να επιβιώσουν.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ