Επεξεργασμένο κρέας και καρκίνος - Συναγερμός μετά από νέα σύνδεση σε επιστημονική μελέτη

Επεξεργασμένο κρέας και καρκίνος - Συναγερμός μετά από νέα σύνδεση σε επιστημονική μελέτη Facebook Twitter
0

Η τακτική κατανάλωση τροφίμων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια ανασκόπηση των μελετών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 9% σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν ελάχιστα από τα είδη αυτά.

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενα ευρήματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τα οποία αναφέρουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο.

Ωστόσο κάποιοι ειδικοί συστήνουν προσοχή στα ευρήματα και λένε ότι ο πραγματικός κίνδυνος μεμονωμένα για τις γυναίκες είναι πολύ μικρός.

Αυτή η ανασκόπηση, η οποία περιελάμβανε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες, δείχνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του καρκίνου του μαστού, αλλά δεν είναι σαφές εάν το τρόφιμο το προκαλεί αυτό.

Υπάρχουν και άλλες παγίδες που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες, σημειώνει το BBC,

Οι 15 μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση είχαν διαφορετικούς ορισμούς για τις υψηλότερες καταναλώσεις.

Για παράδειγμα, μία από τις μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην αναθεώρηση χαρακτήρισε υψηλή κατανάλωση την ως άνω των 9g την ημέρα - το ισοδύναμο μόλις δύο ή τριών λωρίδων μπέικον την εβδομάδα - ενώ σε άλλες ήταν πολύ υψηλότερη.

Οι ερευνητές στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες σημείωσαν ό, τι οι άνθρωποι είπαν ότι έφαγαν και τους ακολούθησαν για να δουν ποιοι από αυτούς εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε διαφορετικές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος μπορεί επίσης να έχουν άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Καρκίνου, λένε ότι η σύνδεση που βρήκαν είναι μόνο για το επεξεργασμένο κρέας, όχι το κόκκινο κρέας.

Ο ΠΟΥ κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο, κυρίως λόγω στοιχείων που το συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ λέει ότι το κόκκινο κρέας είναι "πιθανώς καρκινογόνο".

Το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και γενικά τα αλλαντικά που έχουν δεχτεί μεγάλη επεξεργασία είναι στην κατηγορία αυτή.

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στις τροφές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ότι το αλάτι μπορεί να αντιδράσει με πρωτεΐνες στο κρέας για να το καταστήσει καρκινογόνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Maryam Farvid, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, συνιστά να μειωθεί το κρέας αντί να εξαλειφθεί.

Επί του παρόντος, το NHS συνιστά την κατανάλωση όχι περισσότερο από 70 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM