ΤΩΡΑ

Wimbledon: Θα επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών - Οι αυστηροί όροι

Wimbledon: Θα επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών - Οι αυστηροί όροι Facebook Twitter
Ο Ρώσος τενίστας Ντανίιλ Μεντβέντεφ κατά τη συμμετοχή του στο Wimbledon το 2021 - Φωτ.: EPA/NEIL HALL
0

Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες θα μπορέσουν να αγωνιστούν φέτος στο Wimbledon και στα βρετανικά τουρνουά χόρτου, αφού το All England Club (AELTC) και η Lawn Tennis Association (LTA) αποφάσισαν από κοινού να άρουν τις απαγορεύσεις που είχαν επιβάλει στους παίκτες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αθλητές θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες ουδετερότητας, οι οποίες θα τους απαγορεύουν να εκφράζουν την υποστήριξή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ρωσικό ή το λευκορωσικό κράτος και να χρηματοδοτούνται από οργανισμούς που λαμβάνουν κονδύλια από τις δύο χώρες. Δεν θα χρειαστεί, ωστόσο, να κάνουν επικριτικές δηλώσεις για τις κυβερνήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή της η AELTC σημείωσε πως «η τρέχουσα πρόθεσή μας είναι να δεχτούμε συμμετοχές από Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες με την προϋπόθεση ότι θα αγωνιστούν ως "ουδέτεροι" αθλητές και θα συμμορφωθούν με τους κατάλληλους όρους. Αυτοί θα απαγορεύουν τις εκφράσεις υποστήριξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με διάφορες μορφές, και θα απαγορεύουν τη συμμετοχή παικτών που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ρωσικό ή/και το λευκορωσικό κράτος (συμπεριλαμβανομένης της χορηγίας από εταιρείες που λειτουργούν ή ελέγχονται από τα κράτη)».

Υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ζήτημα της αντιμετώπισης των Ρώσων και Λευκορώσων επαγγελματιών τενιστών αποδείχθηκε ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στην πρόσφατη ιστορία του αθλήματος.

Ενώ οι Ενώσεις τένις γυναικών και ανδρών και η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις επέτρεψαν στους παίκτες να αγωνίζονται υπό τον μανδύα της ουδετερότητας σε όλο τον κόσμο, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή κάποιας δήλωσης, η AELTC και η LTA απαγόρευσε τους Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες.

Η απόφασή τους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ενώσεων, που αποφάσισαν την επιβολή προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και την αφαίρεση πόντων από τις διοργανώσεις. Φέτος, εκφράστηκαν απειλές ακόμα και για αναστολή των τουρνουά, σε περίπτωση που επιμείνουν στην απόφαση, κάτι που οδήγησε σε αλλαγή στάσης. 

Η AELTC εξήγησε πως πέρσι δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή τενιστών με υπογραφή κάποιας δήλωσης, καθώς ήταν εκτεταμένη η εμπλοκή της κυβέρνησης με φορείς του τένις. Παράλληλα, η LTA επέμεινε στην ορθότητα της περσινής απόφασης, αναφέροντας πως «ήταν η κατάλληλη πορεία». Εξήγησε πως η απειλή στην ίδια την ύπαρξη των τουρνουά οδήγησε σε αλλαγή πορείας, επεσήμανε, ωστόσο, πως το όλο ζήτημα είναι σαφώς ήσσονος σημασίας, σε σχέση με την απειλή που διατρέχει η Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από Guardian

 
Αθλητισμός
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ