Wimbledon: Θα επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών - Οι αυστηροί όροι

Wimbledon: Θα επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών - Οι αυστηροί όροι Facebook Twitter
Ο Ρώσος τενίστας Ντανίιλ Μεντβέντεφ κατά τη συμμετοχή του στο Wimbledon το 2021 - Φωτ.: EPA/NEIL HALL
0

Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες θα μπορέσουν να αγωνιστούν φέτος στο Wimbledon και στα βρετανικά τουρνουά χόρτου, αφού το All England Club (AELTC) και η Lawn Tennis Association (LTA) αποφάσισαν από κοινού να άρουν τις απαγορεύσεις που είχαν επιβάλει στους παίκτες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αθλητές θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες ουδετερότητας, οι οποίες θα τους απαγορεύουν να εκφράζουν την υποστήριξή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ρωσικό ή το λευκορωσικό κράτος και να χρηματοδοτούνται από οργανισμούς που λαμβάνουν κονδύλια από τις δύο χώρες. Δεν θα χρειαστεί, ωστόσο, να κάνουν επικριτικές δηλώσεις για τις κυβερνήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή της η AELTC σημείωσε πως «η τρέχουσα πρόθεσή μας είναι να δεχτούμε συμμετοχές από Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες με την προϋπόθεση ότι θα αγωνιστούν ως "ουδέτεροι" αθλητές και θα συμμορφωθούν με τους κατάλληλους όρους. Αυτοί θα απαγορεύουν τις εκφράσεις υποστήριξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με διάφορες μορφές, και θα απαγορεύουν τη συμμετοχή παικτών που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ρωσικό ή/και το λευκορωσικό κράτος (συμπεριλαμβανομένης της χορηγίας από εταιρείες που λειτουργούν ή ελέγχονται από τα κράτη)».

Υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ζήτημα της αντιμετώπισης των Ρώσων και Λευκορώσων επαγγελματιών τενιστών αποδείχθηκε ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στην πρόσφατη ιστορία του αθλήματος.

Ενώ οι Ενώσεις τένις γυναικών και ανδρών και η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις επέτρεψαν στους παίκτες να αγωνίζονται υπό τον μανδύα της ουδετερότητας σε όλο τον κόσμο, χωρίς να απαιτείται η υπογραφή κάποιας δήλωσης, η AELTC και η LTA απαγόρευσε τους Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες.

Η απόφασή τους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ενώσεων, που αποφάσισαν την επιβολή προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά και την αφαίρεση πόντων από τις διοργανώσεις. Φέτος, εκφράστηκαν απειλές ακόμα και για αναστολή των τουρνουά, σε περίπτωση που επιμείνουν στην απόφαση, κάτι που οδήγησε σε αλλαγή στάσης. 

Η AELTC εξήγησε πως πέρσι δεν ήταν δυνατή η συμμετοχή τενιστών με υπογραφή κάποιας δήλωσης, καθώς ήταν εκτεταμένη η εμπλοκή της κυβέρνησης με φορείς του τένις. Παράλληλα, η LTA επέμεινε στην ορθότητα της περσινής απόφασης, αναφέροντας πως «ήταν η κατάλληλη πορεία». Εξήγησε πως η απειλή στην ίδια την ύπαρξη των τουρνουά οδήγησε σε αλλαγή πορείας, επεσήμανε, ωστόσο, πως το όλο ζήτημα είναι σαφώς ήσσονος σημασίας, σε σχέση με την απειλή που διατρέχει η Ουκρανία. 

Με πληροφορίες από Guardian

 
Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ