Πρόεδρος ΔΟΕ: Εκτός ατζέντας η ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων -Σκεφτόμαστε διάφορα σενάρια

Πρόεδρος ΔΟΕ: Εκτός ατζέντας η ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων -Σκεφτόμαστε διάφορα σενάρια Facebook Twitter
Εκτός ατζέντας η ακύρωση, είπε ο Τόμας Μπαχ (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών αγώνων, παραδέχθηκε ότι είναι υπό σκέψη διάφορα σενάρια, ενώ τόνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για να ληφθεί όποια απόφαση αναβολής.

Την Πέμπτη, σε μια μοναχική τελετή στο Παναθηναϊκό στάδιο, η Ολυμπιακή φλόγα παραδόθηκε στους διοργανωτές του Τόκιο 2020. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα σήμαινε ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εδώ και καιρό όμως, λόγω του κορωνοϊού, η «κανονικότητα» δεν υπάρχει. Και αυτό επηρεάζει και την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Παρά τις «φωνές» των αθλητών, που ανησυχούν γιατί πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζονται- σε πολλές περιπτώσεις δίχως καν να έχουν χώρο για αυτό εξαιτίας των προληπτικών μέτρων- η ΔΟΕ επιμένει να μην παρουσιάζει κάποιο plan B. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν αντιδράσει σε αυτό είναι και η Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη.

Όμως, ο Τόμας Μπαχ, παρότι αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης του κορωνοϊού- «δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά- αρνείται να μιλήσει για αναβολή και αποκλείει την ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων.

«Η ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων είναι εκτός ατζέντας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επανειλημμένα, σε συνέντευξη στους New York Times. Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί για να πει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διεξαγωγή της διοργάνωσης, επανέλαβε: «Η ακύρωση δεν είναι στην ατζέντα».

«Σκεφτόμαστε διάφορα σενάρια»

Ο Τόμας Μπαχ ρωτήθηκε αν έχει οριστεί μια ημερομηνία που θα ληφθούν αποφάσεις για την τύχη των Ολυμπιακών αγώνων.

«Η αβεβαιότητα κάνει αυτή την κρίση τόσο μοναδική και δύσκολο να ξεπεραστεί. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιες θα είναι οι εξελίξεις αύριο, σε έναν μήνα, για να μην πω σε πάνω από τέσσερις μήνες. Για αυτό δεν θα ήταν υπεύθυνο σε καμία περίπτωση να ορίσουμε ημερομηνία ή να πάρουμε μια απόφαση τώρα, που θα ήταν βασισμένη σε εικασία για τις μελλοντικές εξελίξεις», απάντησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού και υπογράμμισε ότι η ΔΟΕ βασίζεται «στη δική μας task force, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μας λέει ότι είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση και την ίδια ώρα παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει».

Σε ερώτηση για το αν γίνεται εκτιμήσεις για το τι θα σημαίνει η μετάθεση των Ολυμπιακών αγώνων είπε: «Αυτό θα σήμαινε ότι κάνουμε εικασίες για τις εξελίξεις. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η κατάσταση. Βεβαίως σκεφτόμαστε διάφορα σενάρια», ενώ σημείωσε- σχολιάζοντας τις αποφάσεις για άλλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι διακοπές ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων- είπε «Αυτοί είναι πιο αισιόδοξοι από εμάς. Έχουν αναβάλλει τις διοργανώσεις μέχρι τον Απρίλιο ή τα τέλη Μαΐου. Εμείς μιλάμε για τα τέλη Ιουλίου.

Το οικονομικό κόστος

Επαναλαμβάνοντας ότι η ακύρωση της διοργάνωσης δεν μπαίνει στην ατζέντα, ο Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι η ΔΟΕ το οφείλει αυτό «σε όλους τους αθλητές και στον μισό πλανήτη που παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ επέμεινε ότι κανένα οικονομικό συμφέρον δεν θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις. Επεσήμανε μάλιστα ότι χάρη στις πολιτικές διαχείρισης κινδύνου που εφαρμόζει η ΔΟΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την ασφάλιση, σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη δραστηριότητά της σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής.

Αρνήθηκε όμως να μιλήσει με αριθμούς, όταν του ζητήθηκε ποιο θα ήταν το κόστος της αναβολής των Ολυμπιακών αγώνων για 1-2 χρόνια. Τόνισε όμως, σε σχετική ερώτηση, ότι η ΔΟΕ δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας, ούτε η οργανωτική επιτροπή Τόκιο 2020, από όσο γνωρίζει ο ίδιος.

Μπαχ: Το έχω περάσει κι εγώ ως αθλητής

Ο Τόμας Μπαχ υπήρξε και ο ίδιος πρωταθλητής, στην ξιφασκία. Ρωτήθηκε λοιπόν πώς θα ένιωθε αν του έλεγε κάποιος το 1976- χρονιά κατά την οποία μετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες- ότι θα έπρεπε να κλειστεί σε ένα δωμάτιο, αδυνατώντας να προπονηθεί.

«Μπορώ να καταλάβω τους αθλητές εξαιτίας της εμπειρίας μου. Είχα μια παρόμοια κατάσταση πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας, όταν υπήρχε επίσης πολύ αβεβαιότητα. Θα γίνονταν οι αγώνες; Θα πηγαίναμε;», απάντησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

«Για έναν αθλητή, το χειρότερο πράγμα για την προετοιμασία του είναι η αβεβαιότητα που τον αποσπά από την προπόνηση. Είπα σε 220 αθλητές σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη ότι δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι έχουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις τους. Είμαστε στην ίδια κατάσταση με τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε. 

Σε ό,τι αφορά τις επίμονες διαμαρτυρίες των αθλητών, ότι βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους αν συνεχίσουν να προπονούνται, ο Μπαχ απάντησε ότι τους έχει δοθεί η αυστηρή συμβουλή να ακολουθούν τις οδηγίες που ανακοινώνονται σε κάθε χώρα. 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM