Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) τόνισε σήμερα πως δεν αποκλείεται η μεταφορά τού Τόκιο 2020 τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί η ακύρωση ή όχι των Ολυμπιακών.

 

Ενώ οι περισσότερες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω της παγκόσμιας αυτής κρίσης υγείας, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) παραμένει σταθερή στην απόφασή της να διεξαχθούν βάσει χρονοδιαγράμματος οι Ολυμπιακοί Αγώνες - κοινώς από τις 24/7 - 9/9.

 

«Ας μην παίρνουμε πρόωρες αποφάσεις ενώ έχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας» τόνισε ο Σεμπάστιαν Κόου στο BBC Sport.

 

«Αν χρειαστεί να αλλάξεις αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να το κάνεις. Είναι πιθανό. Όλα είναι πιθανά» απάντησε, ερωτώμενος για το αν μπορεί να μεταφερθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών για Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη.

 

«Τα πράγματα αλλάζουν κάθε ώρα, οπότε δεν είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί αυτή τη στιγμή. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση βάσει των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας, ωστόσο δεν έχουμε και πάρα πολλές. Το γενικό κλίμα από κοινού με την ΔΟΕ είναι πως κανείς δεν λέει πως οι Ολυμπιακοί θα διεξαχθούν σώνει και καλά» σημείωσε.


Ερωτηθείς για το αν οι Ολυμπιακοί μπορεί να καθυστερήσουν έως το 2021, ο Κόου πρόσθεσε: «Εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται μία εύκολη πρόταση, ωστόσο οι ομοσπονδίες αποφεύγουν τη διεξαγωγή παγκόσμιων πρωταθλημάτων κατά τη χρονιά των Ολυμπιακών. Ήδη, από τις 6-15 Αυγούστου του 2021 είναι προγραμματισμένο το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλασικού αθλητισμού στις ΗΠΑ. Οπότε η αναβολή για του χρόνου δεν είναι τόσο εύκολη όσο λέγεται».

 

«Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου μεταφέρθηκε για το 2021, οπότε και αυτό θα συνέπιπτε. Το αθλητικό ημερολόγιο είναι πολύ περίπλοκο. Δεν είναι τόσο απλό να πει κανείς πως απλώς μεταφέρω μια αθλητική διοργάνωση από τον έναν στον άλλο χρόνο» σημείωσε.

 

«Αν χρειαστεί να αλλάξεις αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να το κάνεις. Είναι πιθανό. Όλα είναι πιθανά» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεμπάστιας Κόου.
«Αν χρειαστεί να αλλάξεις αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να το κάνεις. Είναι πιθανό. Όλα είναι πιθανά» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεμπάστιας Κόου.

 

Με την Ευρώπη να έχει αναδειχτεί στο νέο επίκεντρο της πανδημίας που ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη του προηγούμενου έτους, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μεταξύ πολλών χωρών έχουν επηρεάσει το προπονητικό πρόγραμμα πολλών αθλητών εν όψει Ολυμπιακών.

 

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ έχει διαμηνύσει πως αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των αθλητών για την υγεία και την προετοιμασία του. Από την άλλη, ο Κόου έχει τονίσει πως οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού ίσως να μην είναι εφικτοί, ωστόσο είναι μία πρόκληση που η IAAF αγωνίζεται να υπερκεράσει.

 

«Τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν πως η Κίνα φαίνεται να το ξεπερνάει όλο αυτό. Όμως, αν ζεις στην Ευρώπη και είσαι για παράδειγμα Ιταλός δρομέας μεγάλων αποστάσεων και είσαι εγκλωβισμένος στο σπίτι σου, αυτό είναι μία τεράστια πρόκληση» είχε αναφέρει σε άλλη συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου.

 

«Το άθλημά μας αφορούσε πάντα τη δικαιοσύνη και τους ίσους όρους ανταγωνισμού, οπότε δεν θα'πρεπε να ντρεπόμαστε να θέτουμε αυτό ως φιλοδοξία μας. Η πραγματικότητα υποδεικνύει πως ίσως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θέλουμε να κάνουν ό,τι μπορούμε για να εστιάσουμε σ'αυτό».

 

Με πληροφορίες από Reuters/Guardian