Ποδοσφαιριστές-πρόσφυγες δεν μπορούν να μπουν σε επαγγελματικές ομάδες- Τι καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ

Ποδοσφαιριστές-πρόσφυγες δεν μπορούν να μπουν σε επαγγελματικές ομάδες- Τι καταγγέλλει η ΑΡΣΙΣ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI
0

Η αδυναμία προσκόμισης του πιστοποιητικού γέννησης, εμποδίζει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ταλαντούχους στο ποδόσφαιρο, να βγάλουν Δελτίο Αθλητή και να ενταχθούν σε επαγγελματικές ομάδες.

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, «η ΕΠΟ είναι αποδέκτης πολλών αιτήσεων χορήγησης του απαραίτητου για την συμμετοχή στο οργανωμένο ποδόσφαιρο Δελτίου Ιδιότητας Ποδοσφαιριστή από αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ασυνόδευτου ανήλικου από την Αλγερία ο οποίος συμμετείχε σε προπονήσεις με την ομάδα του Άρη, ο προπονητής δήλωσε ότι τον θέλει στη ομάδα αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να βγάλει το απαραίτητο δελτίο.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ανήλικος προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο είναι η αδυναμία έκδοσης Δελτίου Αθλητή, αφού απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης και διαβατήριο και ο εν λόγω δεν έχει φέρει μαζί του τα πρωτότυπα έγγραφα», επισημαίνει η δικηγόρος Μαριάννα Αναστασιάδου, που υποστηρίζει νομικά τον ξενώνα ασυνόδευτων της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο.

«Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα όσων μετακινούνται διεθνώς για ανθρωπιστικούς λόγους, εν προκειμένω οι αιτούντες άσυλο και οι αναγνωρισμένοι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, δεν φέρουν μαζί τους διαβατήρια και πρωτότυπα ταυτοποιητικά έγγραφα, εντούτοις ο Κανονισμός Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών της ΕΠΟ απαιτεί την προσκόμιση επικυρωμένου αντιγράφου διαβατηρίου του κράτους της ιθαγένειάς τους ή και πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης», εξηγεί η νομική σύμβουλος της ΑΡΣΙΣ Φωτεινή Δέμη.

Και συνεχίζει:  «Η επιεικέστερη προσέγγιση που επιδεικνύει προσφάτως η ΕΠΟ είναι η αποδοχή του λεγόμενου «προσφυγικού» διαβατηρίου υπό τον όρο όμως ότι προσκομίζεται ταυτόχρονα και πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης».

Ωστόσο, «είναι γεγονός ότι η αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας σημαίνει ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του αιτούντος με την χώρα της ιθαγένειάς του με αποτέλεσμα να μη δύναται και να μη δικαιούται να ζητήσει εκ των υστέρων την χορήγηση εγγράφων ούτε από τις διπλωματικές αποστολές του κράτους προέλευσής του».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, «η ΑΡΣΙΣ βρίσκεται σε επικοινωνία με την FIFA η οποία έχει διατυπώσει, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς, την άποψή της ότι η ΕΠΟ, όπως και κάθε εθνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, οφείλει να ερμηνεύει ελαστικά τους Κανονισμούς της και να επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους απόδειξης των ταυτοποιητικών στοιχείων, όταν πρόκειται για ανθρώπους που μετακινούνται διεθνώς για ανθρωπιστικούς λόγους».

«Υπό το πρίσμα αυτό, η ΑΡΣΙΣ συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε η ΕΠΟ να αναθεωρήσει τον Κανονισμό και τις πρακτικές της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ