Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ: Οργή για την έκκληση της FIFA στις ομάδες να «επικεντρωθούν μόνο στο ποδόσφαιρο»

Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ: Οργή για την έκκληση της FIFA στις ομάδες να «επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/SHAHZAIB AKBER
0

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε επείγουσα έκκληση στη FIFAπριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ζητώντας από το ποδοσφαιρικό όργανο να δεσμευτεί σε ένα ποσό αποζημίωσης για τους αλλοδαπούς εργάτες που υπέστησαν τραυματικές εμπειρίες κατά τις εργασίες. 

Οργανώσεις αναφέρουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι, κυρίως από τη νότια και νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική, έχουν υποστεί «ανεξέλεγκτες εργασιακές καταχρήσεις», όπως «εκβιαστικές αμοιβές πρόσληψης, συνθήκες που ισοδυναμούν με καταναγκαστική εργασία, χαμένους και απλήρωτους μισθούς και πολλές ώρες εργασίας χωρίς ρεπό».

Υπογραμμίζουν, επίσης, τις περιπτώσεις εργαζομένων που υπέστησαν βλάβη στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου ενός πολίτη του Νεπάλ, ο οποίος φέρεται να πέθανε στον ύπνο του τον Νοέμβριο του 2020 αφού εργάστηκε πάνω από 10 ώρες υπό συνθήκες ακραίας ζέστης.

Η Αμνηστία ζήτησε από τη FIFA να πληρώσει 440 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, ποσό ανάλογα με τα χρηματικά έπαθλα που θα καταβάλει κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Άγκνες Καλαμάρντ, γενική γραμματέας της Αμνηστίας, κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της FIFA να εκδώσει μια «ακλόνητη δέσμευση» ότι «οι κακοποιημένοι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την πρόληψη περαιτέρω κακοποιήσεων», προσθέτοντας ότι μια τέτοια δέσμη μέτρων θα βοηθούσε «σε μεγάλο βαθμό τα θύματα και τις οικογένειές τους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους».

Παράλληλα, επέκρινε εντόνως τον πρόεδρό της, Τζιάνι Ινφαντίνο, για την παράκλησή του στις ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ να «επικεντρωθούν μόνο στο ποδόσφαιρο» και όχι να συζητούν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. «Η επιστολή του Ινφαντίνο είναι μια χοντροκομμένη προσπάθεια αποφυγής της ευθύνης της FIFA» έκρινε η ίδια. 

Στην επιστολή του, τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είχε καλέσει τους συμμετέχοντες «να μην επιτρέψουν στο ποδόσφαιρο να συρθεί σε κάθε υπάρχουσα ιδεολογική ή πολιτική μάχη». 

Αντί να κατευνάσει τις επικρίσεις κατά του Κατάρ, η επιστολή εξόργισε τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξέχοντα στελέχη του αθλήματος, με χώρες όπως η Αγγλία και η Ουαλία να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους για θέματα εκτός γηπέδου. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και ισχύουν παντού» ανέφεραν σε κοινή δήλωση, με άλλες οκτώ ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ενώσεις.

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Κατάρ έχει προσελκύσει διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και τα εργασιακά ζητήματα. Δέκα αρχηγοί ευρωπαϊκών ομάδων δήλωσαν ότι θα φορέσουν περιβραχιόνια με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, για να προωθήσουν τη διαφορετικότητα, κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Τον προηγούμενο μήνα, η Αυστραλία δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο οι παίκτες επικρίνουν το ιστορικό του Κατάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας ενημέρωσε πως η FIFA δεν έκανε δεκτό το αίτημα να προπονηθούν οι παίκτες με εμφανίσεις που ανέγραφαν τη φράση: «Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους». Οι λόγοι της απόφασης, όπως αναφέρθηκε, ήταν «τεχνικοί». 

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη ομάδα ποδοσφαιρόφιλων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Αγγλίας επέκρινε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ για το ρόλο του ως -επ' αμοιβή- πρεσβευτή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, κρίνοντας πως ήταν «απίστευτα απογοητευτικό» το γεγονός ότι ανέλαβε τη θέση, δεδομένου ότι ο νόμος του Κατάρ ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. 

«Είμαι τόσο απογοητευμένος επειδή εμείς - η ΛΟΑΤΚΙ+ ποδοσφαιρική οικογένεια - έχουμε τοποθετήσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ σε ένα βάθρο, ως μεγάλο σύμμαχο» δήλωσε ο συνιδρυτής της ομάδας Three Lions Pride.

Το Σάββατο, η Ομοσπονδία δήλωσε ότι «παραμένει σε θετικό συνεχή διάλογο» με τις εργατικές οργανώσεις και τις αρχές του Κατάρ σχετικά με «πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ για πολύ καιρό μετά το τελευταίο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Είπε, ακόμα, ότι υπήρξε «μεγάλη ανταπόκριση» στην επιστολή του Ινφαντίνο.

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM