Μουντιάλ 2022: Η FIFA απέρριψε το αίτημα της Δανίας να εμφανιστεί με «φανέλες πένθους» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μουντιάλ 2022: Η FIFA απέρριψε το αίτημα της Δανίας να εμφανιστεί με «φανέλες πένθους»- Για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Η FIFA απέρριψε το αίτημα της Δανίας να επιτραπεί στους παίκτες της να φορέσουν φανέλες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Η Δανέζικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DBU) είχε καταθέσει αίτημα στην FIFA για να επιτρέψει τις φανέλες με τις λέξεις «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους».

Ωστόσο η FIFA απαγορεύει όλα τα πολιτικά μηνύματα και ζήτησε από τις ομάδες να «επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο». Από την πλευρά της η DBU αμφισβητεί ότι πρόκειται για πολιτικό μήνυμα, αλλά αποδέχτηκε αναγκαστικά την απόφαση.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ έχει επικριθεί για τη στάση του σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων, το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων ενόψει του τουρνουά, που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.

Η Δανία από την πλευρά της ήθελε να φορέσει τις συγκεκριμένες φανέλες για το Παγκόσμιο Κύπελλο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εναντίον του Κατάρ, που φιλοξενεί τη διοργάνωση.

Μουντιάλ 2022: Η FIFA απέρριψε το αίτημα της Δανίας να εμφανιστεί με «φανέλες πένθους»- Για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter

Οι κανονισμοί της FIFA ορίζουν ότι ο εξοπλισμός της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων, δεν πρέπει να εμφανίζει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες.

«Για μένα, αυτή είναι μια φανέλα με ένα πολύ απλό μήνυμα για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο επικεφαλής της DBU Jakob Jensen στο πρακτορείο Ritzau.

Σημείωσε ότι «είναι δικαίωμα της FIFA ως διοργανώτρια αυτού του τουρνουά να πει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η FIFA φυσικά το κάνει αυτό για να αποτρέψει κάθε είδους αναποδιές. Δεν πιστεύουμε ότι ήταν τόσο περίεργο. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πολιτική σε αυτό. Πιστεύουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και εμμένουμε σε αυτήν την άποψη.

»Η FIFA είχε διαφορετική εκτίμηση και δυστυχώς πρέπει να το λάβουμε υπόψη», ανέφερε.

Η FIFA έγραψε επιστολή και στις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ζητώντας να μην «συρθεί» το ποδόσφαιρο σε ιδεολογικές ή πολιτικές «μάχες».

Αυτή η επιστολή έχει επικριθεί από την Human Rights Watch, τη Διεθνή Αμνηστία και τους ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ 10 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες είπαν ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και ισχύουν παντού».

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, ωστόσο, Σεπ Μπλάτερ, έχει δηλώσει ότι ήταν «λάθος» να διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

Με πληροφορίες του BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM