NYT: Γιατί & πώς διαλύθηκε η European Super League - Το τηλεφώνημα του Μπόρις Τζόνσον στους Big 6

NYT: Γιατί & πώς διαλύθηκε η European Super League - Το τηλεφώνημα του Μπόρις Τζόνσον στους Big 6 Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Νέες λεπτομέρειες για το παρασκήνιο που προηγήθηκε της «κατάρρευσης» του σχεδίου της European Super League, έρχονται στο φως της δημοσιότητας όσο περνούν οι ημέρες, με τους New York Times να αναφέρονται στον κομβικό ρόλο που έπαιξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η European Super League διαλύθηκε μόλις 48 ώρες μετά την ανακοίνωση δημιουργίας της και προκάλεσε σάλο με τους 12 «αντάρτες» να βρίσκονται σε δυσμενή θέση, όχι μόνο διότι έχασαν έναν «πόλεμο» ουσίας και εντυπώσεων αλλά και γιατί βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι -οι ιδιοκτήτες των συλλόγων- με την αναστάτωση, τη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση και την οργή που προκάλεσαν στους οπαδούς των εμπλεκόμενων κλαμπ.

Λεπτό προς λεπτό όλο το παρασκήνιο

Οι New York Times» με τους δημοσιογράφους Ταρίκ Πάντζα και Ρόρι Σμιθ, περιγράφουν με κάθε λεπτομέρειες τις ταραχώδεις ημέρες του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον τρόπο με τον οποίο ο Σλοβένος κατάφερε να εξομαλύνει την κατάσταση, με την «αδρανοποίηση» της European Super League.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 15 Απριλίου, όταν ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέρ Τεμπάς και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοάν Λαπόρτα συναντήθηκαν για μεσημεριανό γεύμα, προκειμένου να γιορτάσουν τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές για την προεδρία του καταλανικού συλλόγου.

Η εκδήλωση μετατράπηκε αμέσως σε μια δυσάρεστη συνάντηση, όταν ο Λαπόρτα ανέφερε στον Τεμπάς για την πρόθεση των γνωστών πια 12 συλλόγων να δώσουν ζωή στη Σούπερ Λίγκα.

Σε εκείνο το σημείο, ο Τεμπάς κάλεσε αμέσως τον Τσέφεριν δίνοντας έτσι το συναγερμό και πυροδοτώντας ένα «βραχυκύκλωμα» μεταξύ των διευθυντών, των ομοσπονδιών και των συλλόγων σε όλη την Ευρώπη. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της UEFA τηλεφώνησε αμέσως στον πρόεδρο της ECA και της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει μερικές ημέρες νωρίτερα πως δεν επρόκειτο παρά για φήμες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ανιέλι δεν ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα και ο Τσέφεριν, ο οποίος είναι ο νονός της κόρης του Ανιέλι, έγραψε ένα μήνυμα στον πρόεδρο της Γιουβέντους, εξηγώντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Εν τέλει, ο Ανιέλι απάντησε και πάλι ότι δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό.

Σύμφωνα με τους New York Times, στη συνέχεια ο πρόεδρος της UEFA πρότεινε να προχωρήσουν σε μια κοινή δήλωση, αλλά ο Ιταλός αξιωματούχος ζήτησε χρόνο, τουλάχιστον άλλα 30 λεπτά. Μετά από αυτό απόλυτη σιωπή, με τον Ανιέλι να μη βρίσκεται πουθενά.

Μεταξύ Πέμπτης, Παρασκευής και Σαββάτου το τηλέφωνο του Ceferin ήταν πάντα ενεργό και το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της UEFA είχε στη διάθεσή του τα ονόματα των 12 συλλόγων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Τσέφεριν αισθάνθηκε ότι δεν είχαν όλοι οι σύλλογοι ίσους ρόλους και βάρη. Οι διευθυντές της Σίτι και της Τσέλσι, αλλά και της Ατλέτικο Μαδρίτης, για παράδειγμα, δεν είχαν ενημερωθεί παρά μόνο την Παρασκευή ότι το ζήτημα διευθετήθηκε κι εξήγησαν στον πρόεδρο της UEFA ότι είχαν μόνο μία ημέρα για να αποφασίσουν. Η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Ήταν ξεκάθαρο πώς ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, ήταν ο κινητήρας των πάντων, αλλά, όπως εξηγούν οι New York Times, «η μάχη είχε διεξαχθεί στο επίπεδο των αγγλικών συλλόγων, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να δώσει ζωή στο εγχείρημα».

Μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, ο Τσέφεριν τηλεφώνησε αμέσως στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά πάνω απ΄ όλα πραγματοποίησε μια μακρά συνομιλία με τον Όλιβερ Ντάουντεν, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της αγγλικής κυβέρνησης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο «Μπόρις Τζόνσον θα έκανε οτιδήποτε για να μπλοκάρει την πρωτοβουλία».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε λίγο μετά στην τηλεόραση, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία.

Από την άλλη πλευρά, σήμερα προέκυψε ότι η ίδια η κυβέρνηση Τζόνσον πίεσε τη Μάντσεστερ Σίτι να εγκαταλείψει το εγχείρημα και δεν ήταν τυχαίο ότι η «επίθεση» του Τζόνσον είχε το αποτέλεσμά της την Τρίτη, ειδικά στους «μπλε» του Αμπράμοβιτς και στους «πολίτες» της Μάντσεστερ Σίτι.

Συγκεκριμένα, οι «πολίτες» αποφάσισαν να αποσυρθούν και ακολούθησαν όλοι οι άλλοι, πυροδοτώντας έτσι το «φιτίλι» που οδήγησε στην κατάρρευση του σχεδίου.

Ο κομβικός ρόλος του Μπόρις Τζόνσον

Παράλληλα, δημοσιεύματα του βρετανικού και του ισπανικού Τύπου αναφέρονται στον κομβικό ρόλο, όπως αναφέρουν, που έπαιξε ένα τηλεφώνημα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στους έξι συλλόγους της Premier League, που ήταν ανάμεσα στα 12 ιδρυτικά μέλη της European Super League.

Η ισπανική εφημερίδα «As» αλλά και η βρετανική «Telegraph», σημειώνουν το νόημα του μηνύματος του Μπόρις Τζόνσον προς τους «Big-6» (βλ. Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Τσέλσι): «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε νόμιμα αυτή τη διοργάνωση, αλλά μπορούμε να εγκρίνουμε έναν πολύ σκληρό φόρο πολυτελείας και, κυρίως, χάρη στο Brexit, να περιπλέξουμε τις διαδικασίες για τις άδειες παραμονής για αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές» Οι ομάδες γνώριζαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορούσε να το κάνει.

Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα: «Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε αυτή τη ''μάχη'' για να αυξήσει περαιτέρω τη λαϊκή υποστήριξη, δεν έχασε την ευκαιρία που του έδωσαν». Έτσι αντιμέτωπες με αυτούς τους κινδύνους οι έξι αγγλικές ομάδες, αποφάσισαν ότι ήταν καλύτερο να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Telegraph, τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, ανέφερε πως «καθένας από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για ένταξη στην Super League, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μήνυση δισεκατομμυρίων, εάν αποχωρήσουν χωρίς αμοιβαία συγκατάθεση».

Όπως αποκαλύπτουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, οι διοικούντες των Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ, Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ και Αρσεναλ, δέχθηκαν το «απειλητικό» τηλεφώνημα του Μπόρις Τζόνσον που ουσιαστικά τους ανάγκασε να αποχωρήσουν από την ESL. Η μία μετά την άλλη, οι έξι αγγλικές ομάδες, ανακοίνωσαν  την αποχώρησή τους: η Μάντσεστερ Σίτι στις 00.25 (ώρα Ελλάδας), η Λίβερπουλ στις 00.55, η Τότεναμ στις 00.55, η Αρσεναλ στις 00.55, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 00.55 και η Τσέλσι στις 02.50.

Χένρι: «Σας άκουσα και ζητώ συγγνώμη»

Λίγο μετά την επισημοποίηση της αποχώρησης της Λίβερπουλ από τη Super League, ο ιδιοκτήτης των Κόκκινων, Τζον Χένρι, ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους, τον Γιούργκεν Κλoπ και τους παίκτες.

Η δήλωσή του:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους και τους οπαδούς της Λίβερπουλ για την αναστάτωση που προκάλεσα τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να ειπωθεί, ότι το πρότζεκτ που παρουσιάστηκε ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των φιλάθλων. Κανείς δεν έχει σκεφτεί ποτέ διαφορετικά στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια αυτών των 48 ωρών, ήσασταν πολύ ξεκάθαροι ότι δεν θα το υποστηρίξετε. Σας ακούσαμε. Σας άκουσα. Και θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Γιούργκεν, τον Μπίλι, τους παίκτες και όλους όσοι εργάζονται τόσο σκληρά στον σύλλογο για να κάνουν τους φιλάθλους μας υπερήφανους. Δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για αυτήν την αναστάτωση. Ήταν εκείνοι που ήταν πιο ενοχλημένοι και ήταν άδικο. Αυτό είναι που πονάει περισσότερο. Αγαπούν τον σύλλογο σας και εργάζονται για να σας κάνουν υπερήφανους κάθε ημέρα.

Γνωρίζω ότι ολόκληρη η ομάδα της Λίβερπουλ έχει την τεχνογνωσία, την ηγεσία και το πάθος για να ξαναχτίσει εμπιστοσύνη και να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. Πάνω από δέκα χρόνια πριν, όταν συνδεθήκαμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του ποδοσφαίρου, ονειρευτήκαμε αυτό που ονειρευτήκατε. Και έχουμε εργαστεί σκληρά για να βελτιώσουμε τον σύλλογο. Το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Και ελπίζω να καταλάβετε, ότι ακόμα και όταν κάνουμε λάθη, προσπαθούμε να εργαστούμε προς όφελος του συλλόγου. Σε αυτήν την προσπάθεια σας απογοήτευσα. Για άλλη μια φορά, λυπάμαι και είμαι αποκλειστικά υπεύθυνος για την περιττή αρνητικότητα των τελευταίων ημερών. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω.

Και δείχνει τη δύναμη που έχουν οι φίλαθλοι σήμερα και θα συνεχίσουν να έχουν και δικαίως. Αν υπάρχει ένα πράγμα που αυτή η φρικτή πανδημία έχει καταστήσει σαφές, είναι πόσο σημαντικοί είναι οι φίλαθλοι για το άθλημά μας και για όλα τα αθλήματα. Αυτό φαίνεται σε κάθε άδειο στάδιο. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους μας, και σχεδόν κανένας δεν είχε ξεφύγει απ' αυτό. Είναι σημαντικό, η ποδοσφαιρική οικογένεια της Λίβερπουλ να παραμείνει άθικτη, ζωτική και δεσμευμένη σε αυτό που έχουμε δει από εσάς παγκοσμίως, με τοπικές χειρονομίες καλοσύνης και υποστήριξης. Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα κάνω ό, τι μπορώ για να συμβεί. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».

Γκλέιζερ: «Αποτύχαμε να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό»

Λίγο αργότερα ακολούθησε η συγγνώμη του Τζόελ Γκλέιζερ, εκ των ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας ανέφερε στο μήνυμά του: «Προς όλους τους υποστηρικτές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε όλοι το μεγάλο πάθος που γεννάει το ποδόσφαιρο και τη βαθιά πίστη των οπαδών μας για αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο. Κάνατε σαφές με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή σας στην European Super League και όλοι ακούσαμε. Κάναμε λάθος και θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τα πράγματα.

Παρά το γεγονός πως είναι φρέσκες πληγές και αντιλαμβάνομαι πως θα χρειαστεί να περάσει καιρός ώστε να επουλωθούν, θα αφοσιωθώ πλήρως να ξαναχτίσω την εμπιστοσύνη με τους οπαδούς μας και να μάθω από το μήνυμα που στείλατε με τόσο πειστικό τρόπο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χρειάζεται να γίνει πιο βιώσιμο μέσα από την πυραμίδα για μεγαλύτερο διάστημα. Πάντως, αποδεχόμαστε πλήρως ότι η Super League δεν ήταν ο σωστός δρόμος για να το πετύχουμε αυτό.

Ψάχνοντας να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό θεμέλιο για το παιχνίδι, αποτύχαμε να δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε βαθιά ριζωμένες παραδόσεις -άνοδος, υποβιβασμός, την πυραμίδα- και για αυτό ζητάμε συγνώμη. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σύλλογος και λυπούμαστε πραγματικά για την αναστάτωση που προκλήθηκε μέσα στις τελευταίες ημέρες. Είναι σημαντικό για μας να ξαναφτιάξουμε τα πράγματα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μία πλούσια κληρονομιά και αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας να ανταποκρινόμαστε στην σπουδαία παράδοση και στις αξίες μας. Η πανδημία μάς έχει φέρει μπροστά σε τόσες πολλές μοναδικές προκλήσεις και είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι φίλαθλοί της από το Μάντσεστερ και σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αντιδράσει σε τεράστιες πιέσεις όλο αυτό το διάστημα.

Συνειδητοποιούμε επίσης πως είναι αναγκαίο να επικοινωνήσουμε με εσάς, τους οπαδούς μας, επειδή θα είστε για πάντα στην καρδιά του συλλόγου. Να είστε σίγουροι πως θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις με τους άλλους μετόχους, με την προοπτική να δουλέψουμε μαζί πάνω σε λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις ομάδες μας για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στο τέλος της σεζόν. Κλείνοντας θα ήθελα να αναγνωρίσω πως είναι η στήριξή σας που κάνει αυτόν τον σύλλογο τόσο σπουδαίο και σας ευχαριστούμε για αυτό. Με τους πιο θερμούς χαιρετισμούς Τζόελ Γκλέιζερ».

Με πληροφορίες από New York Times, Telegraph

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM