Η Αμερικανίδα δρομέας μεσαίων αποστάσεων Σέλμπι Χούλιχαν ανακοίνωσε ότι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τους αγώνες λόγω ντόπινγκ, αλλά απέδωσε το θετικό δείγμα της σε ένα μπουρίτο.

 

Η Χούλιχαν- κάτοχος του ρεκόρ ΗΠΑ στα 1.500 μ. Και τα 5.000 μ.- ανακοίνωσε μέσω των social media ότι το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) την τιμώρησε σε τετραετή αποκλεισμό από τους αγώνες. Κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει τόσο τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, όσο και εκείνους στο Παρίσι το 2024.

 

Η δρομέας βρέθηκε θετική σε ναδρολόνη- ένα αναβολικό στεροειδές- και η ίδια απέδωσε το θετικό δείγμα της σε μπουρίτο με χοιρινό που είχε καταναλώσει λίγες ώρες πριν από τον έλεγχο ντόπινγκ.

 

Η 28χρονη αθλήτρια ανέφερε πως ενημερώθηκε τον Ιανουάριο ότι η απαγορευμένη ουσία εντοπίστηκε στο δείγμα της. Η ίδια ανέφερε ότι δεν είχε ξανακούσει τη ναδρολόνη και ότι έψαξε στο Google για να μάθει τι είναι.

 

 

Στη συνέχεια, είπε, έμαθε ότι «η WADA κατανοεί πως η κατανάλωση χοιρινού μπορεί να οδηγήσει σε ψευδές θετικό αποτέλεσμα σε ναδρολόνη, από τη στιγμή που συγκεκριμένοι τύποι γουρουνιών παράγουν φυσικά την ουσία, σε μεγάλες ποσότητες. Το οργανικό χοιρινό κρέας (εντόσθια) έχει τα υψηλότερα επίπεδα ναδρολόνης».Αφού ενημερώθηκε για το θετικό δείγμα της, η Χούλιχαν κατέγραψε τι είχε φάει την εβδομάδα που πέρασε από έλεγχο ντόπινγκ. «Καταλήξαμε ότι η πιο πιθανή εξήγηση ήταν ένα μπουρίτο που αγόρασα και έφαγα περίπου 10 ώρες πριν από τον έλεγχο», έγραψε στην ανάρτησή της.«Έκανα ό,τι μπορούσα για να αποδείξω την αθωότητά μου. Πέρασα από τεστ αλήθειας, ένας από τους πιο σημαντικούς τοξικολόγους έκανε ανάλυση σε δείγμα από τα μαλλιά μου, η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) συμφώνησε ότι δεν υπήρχε συσσώρευση της ουσίας στο σώμα μου, κάτι που θα συνέβαινε αν τη λάμβανα τακτικά», έγραψε. Τελικά, τίποτα από αυτά δεν τη βοήθησε και το CAS την τιμώρησε.

 

«Νιώθω απολύτως συντετριμμένη, χαμένη, οργισμένη, μπερδεμένη και προδομένη από το ίδιο το άθλημα που έχω αγαπήσει», έγραψε, ενώ τόνισε ότι δεν έχει κάνει ποτέ χρήση απαγορευμένων ουσιών.

 

Τα όσα έγραψε στην ανάρτησή της τα δήλωσε και σε βίντεο, στο οποίο δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. 

 

«Πιστεύω στο άθλημα και πιστεύω στο να ωθείς το σώμα σου στα όρια για να δεις ποια είναι αυτά τα όρια. Δεν με ενδιαφέρει η κλεψιά. Δεν το κάνω αυτό για την αναγνώριση, για τα χρήματα ή για να ξέρει ο κόσμος το όνομά μου. Το κάνω γιατί το αγαπώ και το διασκεδάζω τόσο», δήλωσε δακρυσμένη.

 

«Το ντόπινγκ και η κλεψιά είναι αδυναμία. Δείχνει αμφιβολία για τον εαυτό σου και δεν ντροπιάζει μόνο εσένα αλλά δείχνει και απόλυτη αδιαφορία για τους ανθρώπους που σε στηρίζουν. Ποτέ δεν θα έδειχνα ασέβεια στο άθλημα, τις αντιπάλους μου, τους προπονητές μου, την οικογένειά μου και τον εαυτό μου με τέτοιο τρόπο», τόνισε και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχη για να αποδείξει την αθωότητά της.