Κάστερ Σεμένια: Η Ολυμπιονίκης έχασε την έφεση για τα επίπεδα τεστοστερόνης των αθλητριών

Κάστερ Σεμένια: Η Ολυμπιονίκης έχασε την έφεση για τα επίπεδα τεστοστερόνης των αθλητριών Facebook Twitter
EPA
0

Η Ολυμπιονίκης Κάστερ Σεμένια έχασε την έφεση που είχε κάνει, προκειμένου να της επιτραπεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της στα 800 μ., χωρίς να κάνει θεραπεία μείωσης της τεστοστερόνης.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη με αυτή την απόφαση, αλλά αρνούμαι να επιτρέψω στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου να μου χορηγήσει φάρμακα, ή να με εμποδίσει να είμαι αυτή που είμαι», δήλωσε η Σεμένια, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας.

«Ο αποκλεισμός γυναικών αθλητριών ή το να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας, αποκλειστικά λόγω των φυσικών δυνατοτήτων μας, βάζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε η Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια. 

«Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, μέχρι όλες να μπορούμε να τρέξουμε ελεύθερες, όπως γεννηθήκαμε. Ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα νεαρά κορίτσια οπουδήποτε», υπογράμμισε ακόμη η Σεμένια.

Την 1η Μαΐου 2019 το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) είχε επικυρώσει τον κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου (World Athletics), που θέτει όριο στα επίπεδα τεστοστερόνης για αθλήτριες που μετέχουν σε αγωνίσματα από τα 400 μέτρα έως τα 1.500 μέτρα. Η Σεμένια είχε προσφύγει στο CAS, ελπίζοντας ότι θα ανατραπεί ο κανονισμός.

Μετά την απόφαση του CAS, η πρωταθλήτρια και η ομοσπονδία στίβου της Νότιας Αφρικής άσκησαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας. Όμως, αυτό έκρινε ουσιαστικά ότι δεν έχει δικαιοδοσία να ανατρέψει την απόφαση του CAS.

Ο κανονισμός της World Athletics προβλέπει ότι οι αθλήτριες με διαταραχές ανάπτυξης φύλου (DSD) θα πρέπει να πάρουν φάρμακα για τη μείωση της τεστοστερόνης, αν θέλουν να αγωνιστούν σε αποστάσεις από τα 400 μ., έως τα 1.500 μέτρα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία πιστεύει ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που έχουν στον οργανισμό τους οι αθλήτριες αυτές, τους δίνουν αγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η Κάστερ Σεμένια έχει αναδειχθεί δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης και τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα. Τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε ότι θα στραφεί στα 200 μ., με στόχο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, καθώς σε αυτό το αγώνισμα δεν ισχύει ο κανόνας περί ορίου στην τεστοστερόνη. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να καλύψει την απόσταση σε 22.80, αν και το ατομικό ρεκόρ της (24.26) απέχει αρκετά από αυτή την επίδοση.

Με πληροφορίες από nbcsports, BBC

 

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αθλητισμός / Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε αναστολή 18 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Γαλλία μετά τη σύλληψή του σε πτήση με παιδικές πορνογραφικές εικόνες. Η JFA τερμάτισε άμεσα το συμβόλαιό του
LIFO NEWSROOM
Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αθλητισμός / Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αυτή τη φορά, οδήγησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας σε σαρωτική επικράτηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
LIFO NEWSROOM
Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Αθλητισμός / Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Ο ποδηλάτης Aurelien Fontenoy κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανεβαίνοντας τον Πύργο του Άιφελ με ποδήλατο σε μόλις 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The Climb”, που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Η Γκόου Αχέντ Ιγκλς μέχρι χτες είχε κερδίσει εκτός έδρας μόνο τέσσερις φορές για το Κύπελλο Ιντερτότο - Τελευταία εκτός έδρας νίκη στις 2 Αυγούστου του 1969 εναντίον της Λουγκάνο
LIFO NEWSROOM