Η Σιμόν Μπάιλς επαναφέρει στο προσκήνιο την ψυχική υγεία των αθλητών- «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι»

Η Σιμόν Μπάιλς επαναφέρει στο προσκήνιο την ψυχική υγεία των αθλητών- «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Σιμόν Μπάιλς επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ψυχικής υγείας των αθλητών, εξηγώντας τους λόγους που την έκαναν να αποσυρθεί από τον τελικό του ομαδικού της ενόργανης γυμναστικής, στους Ολυμπιακούς αγώνες. 

«Πρέπει να συγκεντρωνόμαστε και στον εαυτό μας, γιατί και εμείς είμαστε άνθρωποι. Οπότε, πρέπει να προστατεύσουμε το μυαλό και το σώμα μας, αντί να βγούμε εκεί έξω και να κάνουμε αυτό που θέλει ο κόσμος από εμάς», δήλωσε η 24χρονη σταρ της ενόργανης γυμναστικής, που από πολλούς θεωρείται η κορυφαία όλων των εποχών στο άθλημα. 

Ήθελε, όπως είπε, να συγκεντρωθεί στην ψυχοσωματική ευημερία της, γιατί «υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από τη γυμναστική». 

Χθες, κατά τη διάρκεια του τελικού του ομαδικού, έπειτα από την προσπάθειά της στο άλμα η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια αποσύρθηκε. Οι πρώτες εικασίες ήταν πως αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, καθώς η αμερικανική ομοσπονδία της γυμναστικής ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε «ιατρικό θέμα». 

Όμως, η Μπάιλς εξήγησε ότι έκρινε πως δεν ήταν στην κατάλληλη ψυχική κατάσταση για αυτό τον αγώνα. Και αποφάσισε να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και τις συναθλήτριές της, κρίνοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά τους να βρεθούν στο βάθρο. 

«Μετά το άλμα σκέφτηκα ότι δεν ήμουν στη σωστή πνευματική κατάσταση. Δεν πρόκειται να κοστίσω ένα μετάλλιο για τη χώρα και για αυτά τα κορίτσια, γιατί δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά για να βγω εγώ εκεί έξω και να τις κάνω να χάσουν ένα μετάλλιο», δήλωσε μετά τον αγώνα η Μπάιλς. 

Οι ΗΠΑ τελικά κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο, πίσω από τη Ρωσία. Η Μπάιλς εξήγησε πως στην προπόνηση πριν από τον αγώνα ήταν εντάξει, αλλά τις περίπου πέντε ώρες που μεσολάβησαν άρχισε να χάνει την αυτοκυριαρχία της. 

«Έτρεμα και μετά βίας μπορούσα να κοιμηθώ. Ποτέ δεν έχω ξανανιώσει έτσι πριν από αγώνα και προσπάθησα να βγω εκεί έξω και να το διασκεδάσω. Η προθέρμανση πήγε λίγο καλύτερα, αλλά όταν βγήκα σκέφτηκα “Όχι, δεν έχω την ψυχική κατάσταση, πρέπει απλά να αφήσω τα κορίτσια να το κάνουν και να συγκεντρωθώ στον εαυτό μου”», εξήγησε. 

Όταν είπε στους γύρω της ότι σκεφτόταν πως έπρεπε να αφήσει τις συναθλήτριές της να αγωνιστούν χωρίς εκείνη, αρχικά την καθησύχασαν ότι θα είναι εντάξει. Αλλά εκείνη αποφάσισε να αποσυρθεί. 

«Συνήθως δεν με ακούτε να λέω τέτοια πράγματα, γιατί συνήθως επιμένω και πιέζω τα πράγματα, αλλά όχι με κόστος ένα μετάλλιο για την ομάδα. Οπότε είπαν “ΟΚ, αν η Σιμόν το λέει αυτό, τότε πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά”. Είχα τους σωστούς ανθρώπους γύρω μου για να το κάνω αυτό», σημείωσε η 24χρονη. 

Μόλις τη Δευτέρα, η Σιμόν Μπάιλς παραδέχθηκε σε ανάρτηση στο Instagram πως ένιωθε το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους της. 

«Είναι σαν να παλεύεις με όλους αυτούς τους δαίμονες και να βγαίνεις εδώ έξω. Πρέπει να βάλω στην άκρη την υπερηφάνεια μου. Πρέπει να το κάνω για την ομάδα», εξήγησε στους δημοσιογράφους. 

«Και πρέπει να κάνω αυτό που είναι σωστό για εμένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική υγεία μου, να μην θέσω σε κίνδυνο την υγεία μου και την ψυχοσωματική κατάστασή μου», συμπλήρωσε. 

Πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες, είπε, βίωνε κάποια πράγματα και χρησιμοποίησε την ψυχοθεραπεία και φάρμακα για να τα αντιμετωπίσει. Αλλά όταν έφτασε στο Τόκιο, άρχισε να αυξάνεται το στρες. Ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνη, εξήγησε, ήταν η αίσθηση ότι πλέον δεν έκανε γυμναστική για τον εαυτό της, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο. 

«Είναι απαίσιο όταν παλεύεις με το ίδιο το μυαλό σου. Θες να το κάνεις για τον εαυτό σου, αλλά ανησυχείς υπερβολικά για το τι θα πουν οι άλλοι, τι θα σκεφτούν, για το ίντερνετ», παραδέχθηκε. 

Στις δηλώσεις της, αν και φαινόταν ήρεμη και αστειεύτηκε με τις συναθλήτριές της, κάποια στιγμή βούρκωσε. 

«Απλά δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου όπως παλιότερα. Δεν ξέρω αν είναι η ηλικία, είμαι λίγο πιο νευρική όταν αγωνίζομαι. Νιώθω σαν να μην το διασκεδάζω τόσο πολύ», παραδέχθηκε. 

«Ξέρω ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί αγώνες θέλω να είναι για μένα. Ήρθα και ένιωσα ότι το έκανα για τους άλλους, οπότε με πληγώνει ότι έχω χάσει αυτό που αγαπάω να κάνω για να ικανοποιήσω άλλους ανθρώπους», συμπλήρωσε. 

 

Σήμερα η Σιμόν Μπάιλς αποσύρθηκε και από τον αυριανό αγώνα του σύνθετου ατομικού. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο έχει προκριθεί και στους τελικούς των οργάνων. Χθες, όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματά της, απάντησε: «Θα δούμε. Θα κοιτάζουμε κάθε ημέρα ξεχωριστά και θα δούμε τι θα γίνει». 

Για την Μπάιλς το αργυρό που κατέκτησε η αμερικανική ομάδα ήταν το έκτο Ολυμπιακό μετάλλιό της. Όμως επέμεινε ότι το συγκεκριμένο ανήκει στα άλλα μέλη της ομάδας και όχι στην ίδια. 

Η συναθλήτρια και φίλη της, Τζόρνταν Τσάιλς, διαφώνησε. «Σίγουρα είναι για εκείνη αυτό το μετάλλιο. Αν δεν υπήρχε εκείνη, δεν θα βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα. Δεν θα ήμασταν αργυρές Ολυμπιονίκες. Μπράβο σου, αυτό είναι για σένα. Ναι, το κάναμε εμείς, αλλά είσαι μέλος της ομάδας και το αξίζεις επίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Κύμα συμπαράστασης 

Οι δηλώσεις της Σιμόν Μπάιλς επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της ψυχικής υγείας των αθλητών, που συζητήθηκε πολύ και πρόσφατα, έπειτα από την απόφαση της Ναόμι Οσάκα να μην δίνει συνεντεύξεις Τύπου στο Ρολάν Γκαρός, προτού τελικά αποσυρθεί από το τουρνουά. 

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Μπάιλς. Η ΔΟΕ έχει «τεράστιο σεβασμό» και υποστηρίζει την αθλήτρια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαρκ Άνταμς. Σημείωσε παράλληλα ότι η ψυχική υγεία των αθλητών είναι ένα τεράστιο θέμα, για το οποίο μπορούν να γίνουν περισσότερα. 

Ο Μάικλ Φελπς, ο πρώην κολυμβητής των 28 Ολυμπιακών μεταλλίων που έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη του με την κατάθλιψη, τόνισε πως οι αθλητές κουβαλούν μεγάλο βάρος. 

«Είναι δύσκολο, ιδιαίτερα όταν τα φώτα είναι στραμμένα πάνω μας και οι προσδοκίες μας βαραίνουν  είμαστε άνθρωποι, κανένας δεν είναι τέλειος. Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ. Είναι ΟΚ να έχεις τα πάνω σου και τα κάτω σου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το περιστατικό με την Μπάιλς είναι μια ευκαιρία για να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της ψυχικής υγείας.  

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολεξάντρ Πελεσένκο: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο Ουκρανός πρωταθλητής Ευρώπης στην άρση βαρών

Αθλητισμός / Ολεξάντρ Πελεσένκο: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο Ουκρανός πρωταθλητής Ευρώπης στην άρση βαρών

Ο Πελεσένκο ήταν 30 χρονών και κατετάγη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του το 2022. Κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης το 2016 και το 2017, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είχε βγει τέταρτος
NEWSROOM
Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ