H UEFA τα βρήκε με τους 9 αντάρτες της Super League- Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους στο πειθαρχικό

H UEFA τα βρήκε με τους 9 αντάρτες της Super League- Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Γιουβέντους στο πειθαρχικό Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η UEFA τα βρήκε με τους 9 από τους αντάρτες της European Super League, που υπέγραψαν «δήλωση μετανοίας» και συμφώνησαν να πληρώσουν- κυριολεκτικά- για τη συμμετοχή τους στο πρότζεκτ που κατέρρευσε πριν καλά- καλά ξεκινήσει.

Όμως, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους δεν υπέγραψαν τη δήλωση δέσμευσης, που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από τις ομάδες που μετείχαν στη σύσταση της European Super League.

 

Έτσι, οι τρεις σύλλογοι παραπέμπονται στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA. Σε ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σημειώνει ότι «διατηρεί όλα τα δικαιώματα» για τη λήψη όποιας ενέργεια κρίνει ότι είναι κατάλληλη εναντίον αυτών των συλλόγων, «που έχουν αρνηθεί έως τώρα να αποκηρύξουν τη λεγόμενη “Super League”».

 

Η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους κινδυνεύουν με την πιο αυστηρή ποινή: διετή αποκλεισμό από το Champions League, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Η «δήλωση μετανοίας» των 9

 

Τη δήλωση δέσμευσης υπέγραψαν, όπως απαιτούσε η UEFA, οι Άρσεναλ, Μίλαν, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ.

 

Αυτοί οι εννιά σύλλογοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται πως το πρότζεκτ της Super League ήταν ένα λάθος και ζητούν συγγνώμη στους φιλάθλους, τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, τις εθνικές λίγκες, τους άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους και την UEFA. Επίσης αναγνωρίζουν ότι το πρότζεκτ δεν θα μπορούσε να έχει εγκριθεί υπό τους κανονισμούς της UEFA.

 

Οι εννέα σύλλογοι όμως δεν τη «γλίτωσαν» μόνο με την απολογία τους, αλλά θα πληρώσουν. Θα κάνουν δωρεά συνολικά 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για το ποδόσφαιρο για παιδιά και νέους σε τοπικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη.

 

Επίσης, θα παρακρατηθεί το 5% των εσόδων που θα έπαιρναν από την UEFA για τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές συλλογικές οργανώσεις σε μία σεζόν, ποσό το οποίο θα αναδιανεμηθεί.

 

Παράλληλα οι 9 ομάδες συμφώνησαν ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα 100 εκατομμυρίων ευρώ αν επιδιώξουν στο μέλλον να μετάσχουν σε μη εγκεκριμένη διοργάνωση και 50 εκατομμυρίων ευρώ αν δεν τηρήσουν οποιαδήποτε άλλη από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, υπογράφοντας το νέο έγγραφο με την UEFA.

 

Ακόμη, οι 9 σύλλογοι συμφώνησαν ότι θα μετάσχουν σε οποιαδήποτε συλλογική οργάνωση της UEFA στην οποία προκρίνονται κάθε σεζόν, θα επανενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων, θα κάνουν ό,τι είναι στις δυνάμεις τους για να τερματίσουν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία σύστασης της Super League όπως και ότι θα βάλουν τέλος σε οποιεσδήποτε σχετικές νομικές ενέργειες.

 

«Είπα πριν από δύο εβδομάδες ότι απαιτείται ένας ισχυρός οργανισμός για την παραδοχή ενός λάθους, ιδιαίτερα στην εποχή των δικών από τα social media. Αυτοί οι σύλλογοι έπραξαν ακριβώς αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο κλείνει το συγκεκριμένο κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

 

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν σημαντικά, αλλά τα ποσά από τις χρηματικές ποινές δεν θα μείνουν στην UEFA. Θα επενδυθούν για το ποδόσφαιρο νέων σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

 

«Αυτοί οι σύλλογοι αναγνώρισαν τα λάθη τους γρήγορα και έκαναν ενέργειες για να δείξουν τη μεταμέλεια και τη μελλοντική δέσμευσή τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τους συλλόγους που παραμένουν εμπλεκόμενοι στη λεγόμενη “Super League” και η UEFA θα ασχοληθεί με αυτές τις ομάδες στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

 

Όσο για τους τρεις που επιμένουν στην «ανταρσία», με επιστολή τους στην Πέμπτη απειλούν ότι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων από τους πρώην εταίρους τους, που αποχώρησαν από το πρότζεκτ της European Super League.

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM