Οι transgender αθλήτριες θα μπορούν να παίζουν ράγκμπι στις εγχώριες διοργανώσεις του αθλήματος στη Γαλλία από την επόμενη σεζόν.

 

Το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής ομοσπονδίας ράγκμπι (FFR) ομόφωνα αποφάσισε να πάει ενάντια στις οδηγίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος.

 

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανέφερε ότι «δεν συνιστά» να παίζουν στις γυναικείες διοργανώσεις ράγκμπι οι transgender αθλήτριες. Όμως, η γαλλική ομοσπονδία αποφάσισε ότι μπορούν να συμμετέχουν, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει ορμονική θεραπεία για τουλάχιστον 12 μήνες και ότι το επίπεδο τεστοστερόνης στον οργανισμό τους είναι κάτω από 5 nanomoles ανά λίτρο.

 

Το ράγκμπι είναι ένα άθλημα ανοιχτό σε όλους, χωρίς διακρίσεις για το φύλο, την καταγωγή ή τη θρησκεία, τόνισε ο αντιπρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας, Σερζ Σιμόν. «Η FFR είναι ενάντια σε όλες τις μορφές διακρίσεων και εργάζεται καθημερινά για να διασφαλίσει ότι όλοι μπορούν να ασκούν την ελεύθερη βούληση στο άθλημα, χωρίς περιορισμούς», συμπλήρωσε.

 

Πέρυσι το ράγκμπι έγινε το πρώτο άθλημα στο οποίο η Παγκόσμια Ομοσπονδία τοποθετήθηκε ενάντια στη συμμετοχή transgender γυναικών στις κορυφαίες διοργανώσεις του αθλήματος και σε διεθνές επίπεδο.

 

Έως εκείνη τη στιγμή η Παγκόσμια Ομοσπονδία εφάρμοζε την πολιτική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία προβλέπει ότι οι transgender αθλήτριες θα πρέπει να μειώσουν το επίπεδο τεστοστερόνης στον οργανισμό τους για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών πριν από τους αγώνες.

 

Παρόλα αυτά, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ράγκμπι έδωσε στις εθνικές ομοσπονδίες τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες πώς θα εφαρμόσουν τις οδηγίες και τις συστάσεις της. Η FFR έγινε η πρώτη εθνική αθλητική ομοσπονδία στη Γαλλία που επιτρέπει σε transgender γυναίκες να μετέχουν σε κορυφαίο επίπεδο.

 

Με πληροφορίες από ΒΒC