Η Λόρελ Χάμπαρντ αναμένεται να γίνει η πρώτη transgender αθλήτρια σε Ολυμπιακούς αγώνες

Η Λόρελ Χάμπαρντ αναμένεται να γίνει η πρώτη transgender αθλήτρια σε Ολυμπιακούς αγώνες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Λόρελ Χάμπαρντ αναμένεται να γίνει η πρώτη transgender αθλήτρια που θα μετάσχει σε Ολυμπιακούς αγώνες, στο Τόκιο.

 

Η 43χρονη αθλήτρια της άρσης βαρών από τη Νέα Ζηλανδία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα στην ομάδα της χώρας της. Όμως, πηγή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άρσης Βαρών επιβεβαίωσε στον Guardian ότι θα προκριθεί αυτόματα στους Ολυμπιακούς αγώνες, λόγω των αλλαγών που έγιναν στους κανονισμούς πρόκρισης.

 

Οι ομάδες θα πρέπει να ανακοινωθούν έως τις 5 Ιουλίου αλλά με βάση τις τροποποιήσεις που έγιναν- λόγω της ματαίωσης πολλών αγώνων εξαιτίας της πανδημίας- η Χάμπαρντ έχει εξασφαλίσει μία θέση στην ομάδα αν είναι υγιής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αλλά και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ν. Ζηλανδίας ανακοίνωσε πως είναι πολύ πιθανό η 43χρονη να πάρει το «εισιτήριο» για το Τόκιο.

 

Η «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2017 δεν θα γράψει μόνο ιστορία με τη συμμετοχή της, αλλά θεωρείται ότι έχει ελπίδες και για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στην κατηγορία +87 κιλών.

 

Η συμμετοχή της Λορέν Χάμπαρντ αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τους transgender αθλητές σε διοργανώσεις. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της έχει στηρίξει θερμά στο παρελθόν το δικαίωμά της να αγωνίζεται.

 

«Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας έχει μια ισχυρή κουλτούρα ενδιαφέροντος, ενσωμάτωσης και σεβασμού για όλους», ανέφερε η NZOC σε ανακοίνωση για το θέμα. Όμως, στο παρελθόν υπήρξαν και εκείνοι που διαφώνησαν, υποστηρίζοντας ότι έχει άδικο πλεονέκτημα έναντι των άλλων αθλητριών.

 

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΔΟΕ, μια trans αθλήτρια μπορεί να μετάσχει στους αγώνες με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο τεστοστερόνης είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον πρώτο αγώνα. Κάτι που έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Χάμπαρντ.

 

Το 2018 η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών της Ωκεανίας είχε ταχθεί στο πλευρό της αθλήτριας, για τη συμμετοχή της στους Αγώνες Κοινοπολιτείας. «Έχει κάνει τα πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της ΔΟΕ και έχει αποδείξει πως είναι γυναίκα. Αφήστε την να συνεχίσει», είχε πει τότε ο γ.γ. της ομοσπονδίας, Πολ Κόφα.

 

Όμως, η ομοσπονδία άρσης βαρών της Αυστραλίας προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τη συμμετοχή της στους Αγώνες Κοινοπολιτείας του 2018, υποστηρίζοντας ότι η δύναμη και η σωματική διάπλαση που είχε αποκτήσει πριν από τη μετάβαση φύλου της έδινε πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από τα επίπεδα τεστοστερόνης.

 

Η ίδια σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Το 2017 είχε πει πως το μόνο που θέλει είναι να αγωνίζεται στο άθλημα που αγαπά και ότι μπλοκάρει την κριτική. «Αν το κουβαλάω αυτό, τότε είναι πιο δύσκολο να σηκώσω τα βάρη… Είμαι αυτή που είμαι. Δεν θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Απλά θέλω να είμαι ο εαυτός μου και να κάνω αυτό που κάνω», είχε δηλώσει.Με πληροφορίες από Guardian, ΑFP

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για σεξουαλική επίθεση - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Διεθνή / Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για βιασμό - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έκρινε ένοχο τον Βραζιλιάνο πρώην ποδοσφαιρικό αστέρα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο
NEWSROOM