Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου τετραετή απαγόρευση από μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, κατηγορούμενη ότι παραποίησε εργαστηριακά δεδομένα ελέγχου ντόπινγκ.

 

Η απόφαση θα ληφθεί αργότερα σε συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού για το ντόπινγκ Wada στη Λωζάνη της Ελβετίας. Μια σκληρή απόφαση θα σήμαινε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2022, αλλά ακόμη και από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ. Ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση, αναφέρει το BBC ενώ οι αθλητές και οι σύλλογοι αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις.

 

Ακόμα κι αν η Wada υποστηρίξει την εισήγηση για τετραετή απαγόρευση, η Ρωσία θα μπορέσει να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2020 και η Αγία Πετρούπολη θα παραμείνει επίσης ως μία από τις πόλεις διοργάνωσης στα τουρνουά του επόμενου καλοκαιριού.


Νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή Ελέγχου Συμμόρφωσης της Wada (CRC) δήλωσε ότι ο Ρωσικός Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ (Rusada) δεν συμμορφώνεται και πως υπάρχουν ασυνέπειες σε μια βασική βάση δεδομένων των αποτελεσμάτων των αθλητών. Ο επικεφαλής της Rusuda, Yuri Ganus, επιβεβαίωσε ότι κάποιος παραποίησε ή διέγραψε χιλιάδες καταχωρήσεις αποτελεσμάτων. Ο Ρώσος υπουργός αθλητισμού Pavel Kolobkov την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, λέγοντας σε έναν ανταποκριτή του BBC να περιμένει το αποτέλεσμα της συνάντησης της Λωζάνης.

 

Η πλήρης αποκάλυψη των δεδομένων από ένα εργαστήριο στη Μόσχα ήταν μια βασική προϋπόθεση της αμφιλεγόμενης απόφασης της Wada πέρυσι να άρει μια τριετή αναστολή της υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας εν μέσω ενός τεράστιου σκανδάλου ντόπινγκ που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος και αποκαλύφθηκε από έναν επιστήμονα.

 

Οι αρχές κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν στην κάλυψη της κατάχρησης ουσιών συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.

 

Ποιες κυρώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ρωσία;


Η Επιτροπή Ελέγχου Συμμόρφωσης Wada συνέστησε μια σειρά μέτρων:

 

Η Ρωσία δεν μπορεί να φιλοξενήσει ή να υποβάλει προσφορά ή να της χορηγηθεί το δικαίωμα να φιλοξενήσει σημαντικά γεγονότα για τέσσερα χρόνια.


Η Ρωσία δεν μπορεί να υποβάλει προσφορά για το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2032, ανεξαρτήτως του εάν η προσφορά πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ή μετά την τετραετή περίοδο.


Η σημαία της χώρας δεν επιτρέπεται σε οποιαδήποτε σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου.


Οι Ρώσοι αθλητές και το προσωπικό υποστήριξής τους μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε σημαντικά γεγονότα που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου, όταν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι δεν εμπλέκονται καθ 'οιονδήποτε τρόπο από τη μη συμμόρφωση. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί οι αθλητές θα ανταγωνίζονταν ως ουδέτεροι.


Όταν το δικαίωμα να φιλοξενηθεί ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου έχει ήδη ανατεθεί στη Ρωσία, ο διοργανωτής πρέπει να αποσύρει το δικαίωμα αυτό και να εκχωρήσει εκ νέου την εκδήλωση σε άλλη χώρα, εκτός εάν αυτό είναι νομικά ή πρακτικά αδύνατο.